• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

10.10.2024

21:00

Advokatica koja je branila sve same ubice! Braću Menendez su nazivali monstrumima dok su za nju bili divna deca (FOTO)

You tube video printscreen

Lajfstajl

Advokatica koja je branila sve same ubice! Braću Menendez su nazivali monstrumima dok su za nju bili divna deca (FOTO)

Podeli vest

Advokatica Lesli Abramson, koja je branila braću Menendez koji su 1989. godine ubili roditelje u porodičnoj kući , na suđenju veka pokazala je izuzetnu privrženost i služila se svim mogućim sredstvima kako bi svoje klijente oslobodila.

Braća Menendez, koja su tada imala 21 i 18 godina, ubili su svoje roditelje višestrukim hicima iz sačmarice u porodičnoj kući na Beverli Hilsu. Kiti je upucana deset puta, a Hoze pet. Iako ubistva na početku nisu priznali, uhvaćeni su i optuženi. Godine 1993. počelo im je suđenje, a obrana im se svodila na motiv iza kojeg i danas stoje. Ubili su roditelje zbog straha jer ih je otac Hoze zlostavljao seksualno, fizički i psihički. Braća su tokom suđenja imala zasebne advokate.

Foto: profimedia

Braća Menendez sa roditeljima

Ko je Lesli Abramson?

Erika je u oba njegova suđenja za ubistvo branila Lesli Abramson, advokatica koja je tokom svoje decenijama duge karijere branila klijente visokog profila. Njen lik i strategije tokom suđenja predstavljeni su u dve serije "Law & Order: True Crime – The Menendez Murders" i "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story".

U članku iz 1990. pod naslovom "Noćna mora na Elm Drajvu", novinar Vanity Faira Dominik Dan opisao je Abramson kao "najbriljantniju advokaticu u Los Anđelesu za slučajeve osuđenih za smrt, kao i neustrašivom i čvrstom" van sudnica.

- Ona voli da zastrašuje ljude. Zna kad te ima i može da izvrne i preokrene sećanje svedoka kao niko drugi - čuo je Dominik od izvora.

Foto: You tube video printscreen

Lesli Abramson

Kada je Lesli postala advokatica?

Abramson, koja je rođena 1943. u Kvinsu, Njujork, studirala je pravni fakultet UCLA i primljena je u Državnu advokatsku komoru Kalifornije 1970. Provela je šest godina radeći kao javna braniteljka pre nego što je otvorila svoju advokastsku kancelariju.

Pre nego što je zastupala braću Menendez, Abramson je 1988. bila advokatica 17-godišnjeg Arnela Salvatijera. Salvatijer je proglašen krivim za ubistvo iz nehata nakon što je svom ocu pucao tri puta u lice. Zahvaljujući Lesli, koja je tvrdila da je njenog klijenta otac zlostavljao, Salvatijer je na kraju oslobođen 1989. i dobio je pet godina uslovne kazne, navode izvori prema UPI-ju.

Takođe je zastupala dr. Kalida Parveza, ginekologa rođenog u Pakistanu koji je uhapšen 1987. zbog navodnog davljenja i raskomadanja svog 11-godišnjeg sina usred navodne bitke oko starateljstva. Porota ga je proglasila nevinim 1990., prema UPI-ju.

Koju odbranu je koristila za braću Menendez?

Nakon što je uspešno zastupala Salvatijeru, javnost nije iznenadilo kad je Abramson preuzela neverovatno sličan slučaj braće Menendez. Tokom prvog suđenja, koje je počelo 1993., braći Menendez suđeno je zajedno, ali su imali odvojene porote. Lesli je preuzela obranu Erika, dok je advokatica Džil Lansing zastupala Lajla koristeći jednaku strategiju. I Lansing i Abramson zagovarale su nesavršenu samoobranu, tvrdeći da su braća zaista verovala da će ih njihovi roditelji na kraju ubiti ako ne ubiju Hozea i Kiti. Suđenje je rezultiralo neodlučnom porotom.

Drugo suđenje započelo je 1995. Do tada su braća Menendez ostala bez novca. U roku od šest meseci Erik i Lajl potrošili su 700.000 dolara od očevog bogatstva. Lajl je kupio Rolex, Porsche, mnogo odeće i restoran u Prinstonu, gde je živeo pre ubistava. Erik je bio "praktičniji", odlučio se za Jeep Wrangler, ličnog teniskog trenera od 50.000 dolara i ulaganje od 40.000 dolara u rok koncert do kojeg nikad nije došlo. Od porodičnog bogatstva ostala je tada kuća u Kalabasasu, stan u Nju Džersiju, nešto nakita i nekoliko komada nameštaja i "samo" 651,948 hiljada dolara u gotovini.

Foto: profimedia

Braća Menendez na suđenju

Čak 10,8 miliona dolara potrošeno je na poreze i advokatske naknade za obranu sinova, pisao je Los Anđeles Tajms još 1994. Abramson je pristala da zastupa Erika pro bono, a Lajlu je dodeljen javni branilac, Čarls Gesler. Braći je suđeno zajedno pred jednom porotom, koja je na kraju osudila Lajla i Erika po dve tačke optužnice za ubistvo prvog stepena. Oni su 1996. godine osuđeni na doživotni zatvor bez pomilovanja.

Abramson se navodno jako zbližila s braćom, posebno s Erikom, dok je bila u njihovom obrambenom timu. Braću je opisala "divnim i najboljom decom i klijentima koje je ikad imala".

- Zastupala sam ljude 27 godina, a oni jednostavno ne mogu da se mere ni s kim drugim koga sam ikada zastupala. To nisu ubice. To su problematična deca u vrlo teškom i grotesknom kućnom okruženju, i oni su pukli - rekla je svojevremeno za The Washington Post.

Na dan izricanja presude Lajl je oženio Anu Erikson, a Abramson je bila na ceremoniji.

Bila je ogorčena kad su Lajl i Erik osuđeni za ubistvo, naročito nakon što je saznala da će braća biti smeštena u odvojene zatvore. Nazvala je to "izuzetno okrutnim i bezdušnim".

Foto: You tube video printscreen

Lesli sa braćom Menendez

Evo šta radi danas Lesli Abramson

Nakon suđenja Menendez, Abramson je bila pod istragom Kalifornijske državne advokatske komore nakon što je navodno zamolila svedoka i psihijatra dr Vilijama Vikarija da 'izmeni' svoje beleške vezane za Erika. Optužbe za nedolično ponašanje nisu pokrenute zbog nedostatka dokaza.  Abramson je time 'ućutkana' zbog čega joj nije bilo dopušteno da održi završnu reč u slučaju braće Menendez.

- Ovaj slučaj bio je neverovatno stresan prvi put, a bio je monstruozan drugi put - rekla je za The Washington Post, pa dodala kako treba da predahne od svega.

Foto: Profimedia

Lesli danas

Abramson je pre penzionisanja branila više od 50 ljudi optuženih za ubistvo i objavila je knjigu 'The Defence Is Ready: Life In The Trenches of Criminal Law'. Prema Državnoj advokatskoj komori Kalifornije, Abramsonina zakonska licenca bila je aktivna do 2023, s kratkom pauzom tokom 2013. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!
Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Ivan Simović (40) inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, upoznao se 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dve decenije. A za samo nekoliko godina, kada je iz hobija, pomoću svog 3D štampača počeo da "kreira", nastao je i čuveni lik iz filmskog hita, a mnogo toga još se krčka u njegovoj "3D kuhinji"!

10.10.2024

13:21