• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

09.10.2024

17:00

Kraljica Elizabeta krstila je ovog Srbina! Svečanom činu su prisustvovali sami moćnici - evo ko je u pitanju (FOTO)

Reuters

Lajfstajl

Kraljica Elizabeta krstila je ovog Srbina! Svečanom činu su prisustvovali sami moćnici - evo ko je u pitanju (FOTO)

Podeli vest

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je pre dve godine u 97. godini, a njen život pratile su brojne zanimljive činjenice.

Kraljica Elizabeta II na tronu je provela 70 godina, a preminula je u zamku Balmoral u Škotskoj. Bila je drugi najdugovečniji monarh u istoriji, a tokom njene vladavine u javnosti se često govorilo i pisalo o mnogim interesantnim činjenicama iz njenog života.

Jedna od njih jeste i da je kraljica Elizabeta II slavila dva rođendana, jedan u aprilu, a drugi u junu. Prvi je bio onog datuma kada joj je zaista bio rođendan - 21. aprila, dok je junski rođendan organizovan kako bi se ispoštovala tradicija koju je uveo njen predak, a to je da monarh sa svojim podanicima proslavi rođendan tokom leta kada je lepo vreme, uz vojnu paradu.

Foto: Reuters

Kraljica Elizabeta II

Kraljica je oduvek bila prepoznatljiva po kompletima koje je nosila, a koji su uvek bili jednobojni. Jedan od razloga zbog kojih se tako oblačila jeste da bi bila prepoznatljiva u gužvi.

Elizabeta II sa sobom nikada nije nosila novac ili kreditne kartice, osim jednog dana u nedelji. Naime, novac u tašnici nosila je samo nedeljom, a u pitanju je bila uredno složena novčanica od pet ili deset funti, koje je kraljica ostavljala kao prilog u crkvi.

Osim nadimka Lilibet, imala je i nadimak Gan-Gan, a tako ju je zvao njen praunuk, princ Džordž, sin princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža Kejt Midlton. U pitanju je nadimak koji se već generacijama u kraljevskoj porodici daje prabakama.

Foto: Reuters

 

Kumstvo s Karađorđevićima

Britanska kraljica tokom života krstila je 30 ljudi, a među njima je i naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, koji je svojevremeno o tome pisao na Fejsbuku. Krštenje je obavljeno u Vestminsterskoj opatiji 24. oktobra 1945, a obred je obavio patrijarh Gavrilo V.

Elizabeta je došla sa svojim ocem kraljem Džordžom VI, a dočekao ih je srpski kralj, otac prestolonaslednika Petar Karađorđević. 

- Moja kuma njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu - napisao je svojevremeno prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, koji se kada je i preminula oprostio od svoje kume.

 

 

- Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti svoje drage kume, Njenog Veličanstva kraljice Elizabete druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, Njegovom Veličanstvu kralju Čarlsu i svim ostalim članovima kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima - poručio je tada Aleksandar II Karađorđević i dodao:

- Uvek ću se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti. Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)
Live TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija nikada nije ništa učinila protiv Crne Gore, već je bilo upravo suprotno, Crna Gora se ogrešila o Srbiju. Vučić je, govoreći na konferenciji za novinare na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Tivtu, rekao da se Srbija ne meša u unutrašnju politiku suseda, uključujući Crnu Goru i da mu je potpuno svejedno ko će tamo da formira Vladu. Ovim povodom, gosti "Info dana" bili su narodni poslanik Stefan Krkobabić i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Radovan Arežina.

09.10.2024

16:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Nauka