• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

27.01.2025

15:00

Savršeni pirinač koji nije kašast i lepljiv! Tajna je u 1 koraku koji mnogi preskaču

Shuterstock

Lajfstajl

Savršeni pirinač koji nije kašast i lepljiv! Tajna je u 1 koraku koji mnogi preskaču

Podeli vest

Ako želite da bude rastresit i ukusan pirinač postiji trik koji će mmu dati posebnu teksturu bez lepljenja

Priprema pirinča može izgledati jednostavno, jer se sve svodi na kuvanje, ali postoji nekoliko ključnih faktora na koje treba obratiti pažnju.

Pravilne proporcije

Vreme kuvanja i odnos pirinča i vode od velike su važnosti. Ako pirinač kuvate predugo, može postati previše kašast, dok nedovoljno kuvan pirinač ostaje tvrd. Takođe, odnos vode i pirinča zavisi od vrste koju koristite. Za beli pirinač dugog zrna, na 200 g ide 500 ml vode, za beli pirinač kratkog zrna koristi se 300 ml vode na 200 g, dok je za braon pirinač potrebno 430 ml vode na 200 g.

Foto: Shuterstock

 

Ispiranje pirinča

Ispiranje pirinča pre kuvanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. Ovo uklanja višak skroba koji može da izazove lepljenje zrna. Preporučuje se da pirinač ispirete u šerpi, a ne u cediljki, jer ćete tako bolje ukloniti sve nečistoće. Tri puta ispiranje je obično dovoljno da se oslobodite suvišnog skroba.

Proces kuvanja

Za svakih 200 g pirinča, dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i poklopite. Pirinač kuvajte bez skidanja poklopca. Beli pirinač dugog zrna treba kuvati 18-20 minuta, beli pirinač kratkog zrna 15-18 minuta, dok braon pirinač zahteva 40-45 minuta kuvanja. Nakon što se pirinač skuva, ostavite ga da odstoji poklopljen 5-10 minuta kako bi se zrna naparila i postala savršeno mekana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set