• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

12.01.2024

08:50

Mnogi ovako kuvaju pirinač, a ne znaju da je otrovno! Samo jedan je ispravan način

Shutterstock

Zdravlje

Mnogi ovako kuvaju pirinač, a ne znaju da je otrovno! Samo jedan je ispravan način

Podeli vest

Pirinač je potrebno potopiti preko noći, pa ujutru isprati i onda skuvati.

Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča jeste naravno u šerpi kipuće vode, dok voda ne ispari. Međutim, istraživanje je pokazalo da je ovaj metod zapravo otrovan, jer nakon takvog kuvanja u pirinču ostaje arsen u tragovima.

Arsen pirinač kontaminira još tokom uzgoja, a stvara se kao rezultat industrijskih toksina i pesticida.

– Taj otrov se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i sa problema u razvoju, a najopasniji je za decu – upozorio je profesor bioloških nauka Endi Meharg, prenosi The Sun.

 Meharg je testirao različite načine kuvanja pirinča, kako bi otkrio koji je najzdraviji.

U prvoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u dve šoljice vode, koja je tokom kuvanja isparila, a otkrio je da sa tom metodom u pirinču ostaje najviše arsena.

Foto: pexels.com

pirinač

U drugoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u pet šoljica vode i izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.

U trećoj metodi pirinač se kuvao tako da se preko noći natopio, a ujutro isprao i tek onda kuvao, sa čim se udeo toksina smanjio za 80 posto.

A da li je važno koju vrstu pirinča jedete?

Nutritivno lošim se smatra beli pirinač, jer se dobija ljuštenjem zrna, zbog čega je hranjiva vrednost manja. U procesu mlevenja se uklanjaju mekinje i klice, što mu oduzima vitamin B, gvožđe i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje gvožđem i B vitaminom, vlakna se nažalost ne mogu vratiti.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set