• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

11.01.2024

10:30

Raj za penzionere! Najbolja zemlja na celoj planeti u kojoj imate fantastičan život kada se penzionišete

pexels.com

Putovanja

Raj za penzionere! Najbolja zemlja na celoj planeti u kojoj imate fantastičan život kada se penzionišete

Podeli vest

Prema najnovijoj rang listi koju je objavio vebsajt International Living, najbolja zemlja za penziju je Kosta Rika.

Ovo je treći put da se neka država Centralne Amerike plasirala na prvo mesto, tokom poslednje tri decenije.

Ovu zemlju nazivaju "Švajcarskom Centralne Amerike", a naročito je popularna za Amerikance zahvaljujući daleko jeftinijem zdravstvenom osiguranju nego što je slučaj u SAD.

Pored kombinacije privatnog i državnog zdravstvenog sistema koji pružaju usluge po povoljnim cenama, u glavnom gradu San Hozeu rade lekari koji su mahom školovani u Americi.

Što se tiče klime, mnogi smatraju Kosta Riku pravim rajem na zemlji. Leto traje od maja do novembra, a zimi temperatura se ne spušta ispod 22 C stepena. Uz nezaboravne prirodne lepote, tropske plaže i tirkizne vodopade, mnogi kažu da ih je život na otvorenom prosto preporodio.

Foto: pexels.com

 

Druga najbolja zemlja za penziju je mnogo bliže Srbiji u pitanju je Portugal. Lepota prirode i blaga klima su i ovde među najvažnijim faktorima privlačnosti za sve, pa i za one u godinama za penziju. Mediteransko područje garantuje da čak i zimska prosečna temperatura ne pada ispod 16C stepeni.

Po kvalitetu medicinskih usluga, Portugal je 12. na listi Svetske zdravstvene organizacije i ima privatni i državni sektor. Mnoge bolnice se ponose Međunarodnim zlatnim žigom kvaliteta.

Glavni grad Portugala, Lisabon je važan turistički centar sa brojnim muzejima, restoranima, istorijskim mestima i šoping molovima. Međutim, i Porto je privlačan strancima, a u oba grada mnogi govore engleski.

Foto: Pixabay

 

Prema Globalnom indeksu, Portugal je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Ženama je posebno važna činjenica da se osećaju sigurno.

- Svake večeri prošetam par kilometara do plaže - kaže Amerikanka Prisila (78).

- Uvek se osećam potpuno bezbedno.

Treća najbolja zemlja za penziju je Meksiko, takođe zbog prirodnih lepota, pristupačne zdravstvene zaštite i prijateljske kulture. Ipak, za Meksiko se najviše interesuju Amerikanci, ne samo zbog toga što mnogi u ovoj zemlji govore engleski već i zato što zbog blizine unučići često mogu da dođu u posetu dedama i babama koji se odluče da tamo provedu penziju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija