• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: superzena.b92.net/Informer.rs

27.02.2018

15:25

UMORNI STE I ŽEDNI? Pet znakova da možda imate dijabetes!

Ljubav

UMORNI STE I ŽEDNI? Pet znakova da možda imate dijabetes!

Podeli vest

Dijabetes je moderna bolest koja svakodnevno pogađa sve više ljudi širom planete. Posebno je zabrinjavajuće i što taj broj raste iako mnogim ljudima i nije dijagnostikovan, jer su simptomi bolesti podmukli, skriveni i na prvu loptu uobičajen, pa se dijagnoza teže utvrdi. Zato neke signale nemojte da ignorišete. Posebno napade žeđi

- Žene često previde neke znake. Recimo, najčešće povezuju probleme sa bešikom i bubrezima ako često idu u toalet a to je jasan znak da postoji problema sa regulisanjem nivoa šećera u organizmu -  kaže za "Womans Helath" endokrinolog Porani Gundan iz Bostonskog Urgentnog Centra. 

DORUČAK! Evo šta se dešava vašem telu kada ujutru pojedete dva jaja!


Dijabetes tipa 2 ako se ne leči može ozbiljno da naruši zdravlje i izazove mnogobrojne komplikacije - bolesti srca, oštećenje nerava, demenciju... 

Mokrenje 

Stalno, ali stalno vamm se ide u toalet da piškite. 

Kada imate višak šećera u organizmu vaše telo instinktivno pokušava da ga se oslobodi. Mokrenje je jedan od najefikasnijih načina. 

Ako često bez razloga idete u toalet, pogotovo noću obavezno uključite radare i posmatrajte svoj organizam. Posetite lekara da obavite potrebne kontrole. 

AP PHOTO

Žeđ

 

Mnogi pacijenti koji ne znaju da imaju dijabetes osećaju snažnu žeđ i stvar pogoršavaju tako što često piju sokove. Što je samo dodavanje "ulja na vatru" jer su sokovi prebogati šećerima. Simptom dehidracije je tamniji urin. 

Umor 

Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod preterane potrebe za hranom, dehidracija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije. 

Zadah 

Sa dijabetesom je povezan i loš zadak. Suva usta zbog nekontrolisane žeđi ga izazivaju i ukazuju da biste trebali da posetite lekara. Četso zadah može biti slatkast. 

Zamućen vid 

Slabiji, zamućen vid je čest simptom kod žena. Naime, visok nivo šećera u krvi povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Ukoliko se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija