• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs/Informer.rs

16.02.2019

17:50

KOLIKO SU ZDRAVI DIJETALNI NAPICI? Evo šta treba da znate...

Ljubav

KOLIKO SU ZDRAVI DIJETALNI NAPICI? Evo šta treba da znate...

Podeli vest

Konzumiranje više od dva dijetalna napitka dnevno može da poveća rizik od infarkta, srčanih bolesti, pa ča i od razne smrti, pokazala je nova studija...

Novo istraživanje sprovedeno je na Koledžu za medicinu "Albert Ajnštajn" u Njujorku, gde je ispitivano više od 80.000 žena u prosečnom trajanju oko 12 godina.

Rezultati studije su pokazali da učesnice koje su konzumirale dva ili više dijetalnih napitaka dnevno – uključujući i gazirane i voćne napitke koji sadrže malo kalorija – imaju 23 odsto veći rizik od infarkta u poređenju sa onima koji su pili manje od jednog napitka nedeljno, ili ih nisu uopšte pili.

Ovi napici, ispostavilo se, povećavaju i rizik obolevanja od srčanih bolesti za 29 odsto, dok je rizik veći za 16 odsto od rane smrti.

PITANJE ŽIVOTA I SMRTI: Šta se sve nalazi na rukama koje nisu oprane 10 godina?

Daljom analizom je utvrđeno da u svemu tome i gojaznost ima ulogu, i da je kod gojaznih učesnika ovaj rizik dva puta veći.

- Mnogi ljudi iz najbolje namere, a posebno oni koji imaju višak kilograma ili su gojazni, piju niskokalorične zaslađene napitke, kako bi smanjili unos ukupnog broja kalorija. Naše istraživanje je pokazalo da veštački zaslađeni napici i nisu baš bezopasni i da velika konzumacija ovih napitaka ima veze sa povećanim rizikom od infarkta i srčanih bolesti - kaže profesorka epidemiologije dr Jasmin Mosavar-Ramani.

Foto: pexels.com

Ona je istakla da, iako je studija sprovedena na ženama, ovi napici imaju sličan uticaj i na zdravlje muškaraca.

- Mi smo uradili studiju na ženama, od kojih su mnoge u post-menopauzi. Ali, druge studije su dokazale vezu između ovih napitaka i povećanog rizika od s infarkta i kod muškaraca.

 

AKO PIJETE ANTIBIOTIKE! Ove namirnice treba više da jedete!

Uprkos rezultatima, autori podvlače da studija ne može stopostotno da dokaže uzročno-posledične efekte između dijetalnih napitaka i zdravstvenih problema jer je zasnovana na izveštajima žena o tome koliko su napitaka pile, i nije uzeto u obzir koliko svaki od tih napitaka ima veštačkih zaslađivača.

- Ne znamo koje tačno vrste veštačkih zaslađivača su konzumirale, pa ne znamo ni koji od tih zaslađivača su štetni, a koji nisu - objašnjava ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija