• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

10.06.2019

10:40

KAKO PROTIV VRUĆINE? 8 vrhunskih trikova!

Ljubav

KAKO PROTIV VRUĆINE? 8 vrhunskih trikova!

Podeli vest

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo deluju kao diuretik - podstiču izbacivanje tečnosti

Ako niste u prilici da se ispružite na nekoj plaži ili kraj bazena, odnosno nemate klima uređaj, već ste "osuđeni" na visoke temperature, poslušajte ove savete.

Ujutro, kada sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne i navucite deblje zavese. Na taj ćete način ćete duže zadržati noćnu svežinu unutar kuće.

Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stolni, stropni. Ako ste u prilici, nabavite nekoliko ovih uređaja. U večernjim satima svakako sve u kući otvorite i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svežijeg vazduha.

ZDRAVI I VITKI! Trešnje su idealne za petodnevnu dijetu!

Povedite računa o kućnim ljubimcima

Imajte na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Ako imate psa, mačku ili zeca, rashladite ih hladnim kupkama ili tuširanjem. To će im pomoći da snize temperaturu tela.

Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i pokvasite stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame - stavljajte ih preko ramena ili na glavu – do je dobar način da se rashladite. Nekoliko puta dnevno istuširajte se hladnijom vodom.

Dobra ideja je i napuniti vodom prskalice, pa se povremeno osvežite "štrckajući" po licu i delovima tela.

Foto: Pixabay

Isključite dodatne izvore toplote

Klasične sijalice isijavaju toplotu, pa ih ne palite ako baš ne morate. Isto se odnosi i na upotrebu računara i ostalih električnih uređaja. Takođe, jedite svežu, laganu hranu koja ne zahteva kuvanje ili pečenje.

SMIRUJE I PODSTIČE PROBAVU! Šolja čaja pred spavanje!

Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratiaciju tela jer se tečnost pojačano gubi iz tela tokom velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primer limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com, a prenosi 24sata.hr.

Izbegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein, jer i jedno i drugo deluju kao diuretik.

Foto: Pixabay

Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda, ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

CICE SA ŠTRANDA! Ovako je protekao vikend na popularnom novosadskom kupalištu!

Vodite računa o tome šta jedete

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljenim hidratima. jer mogu da povećaju metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplotu tela.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija