• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stvar ukusa/informer.rs

02.08.2019

09:48

MUKA VAM JE U VOŽNJI? Neka vam ove namirnice budu pri ruci!

Ljubav

MUKA VAM JE U VOŽNJI? Neka vam ove namirnice budu pri ruci!

Podeli vest

Kada krećete na put, a imate problema sa vožnjom, važno je da znate kako da se izborite sa mučninom i ne dozvolite da vam pokvari odmor. Ulje nane i đumbira ublažiće vam mučnine, a tokom vožnje nemojte da čitate, nego gledajte kroz prozor. Važno je da se mučnina spreči pre putovanja...

Kinetoza, ili ona užasna mučnina koju prati povraćanje i osećaj da biste najradije umrli, zapravo je prirodna reakcija organizma na pokret i javlja se kad sistemi senzitivnih nerava u telu različito doživljavaju pokret. Može da se javi u vozilu u pokretu: automobilu, autobusu, avionu ili na brodu. Te mučnine, koje neretko prate putovanja, a najviše znaju da muče najmlađe, najbolje je rešiti - đumbirom. Narendajte ga i pojedite svežeg, četiri sata i pola sata pre putovanja, i to oko pola male kašičice. 

 

DA VAM DUGA VOŽNJA AUTOMOBILOM BUDE LAKŠA! 13 saveta za srećno putovanje!

U ublažavanju i olakšavanju tegoba na putovanju pomoći će vam i aromaterapija. Uz eterična ulja nane, lavande, eukaliptusa i đumbira umirićete mučnine i uživati u svakom trenutku godišnjeg odmora. Stavite kap ulja od nane na kockicu šećera i lagano rastopite u ustima ili kapnite dve kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptusa na maramicu te polagano udišite. Ipak, pre oralnog uzimanja eteričnih ulja savetujte se sa stručnjacima.

Foto: Pixabay

Takođe, pokušajte da držite oči zatvorene tokom vožnje što duže možete. Mozak tako neće primati vizuelne informacije i neće ih moći upoređivati s onima iz unutrašnjeg uha. Tako ćete sprečiti mučninu. Pomoći će i ako stavite sunčane naočare. Ako baš želite da držite oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog protivrečnih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uho pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Ako ste skloni mučninama tokom putovanja, izbegavajte i čitanje. 

SAVRŠEN LEK I ZAČIN ZA JELA I PIĆA! Nana se u sve meša!



Deca neka izbegavaju crtanje u vožnji jer će te aktivnosti pospešiti mučninu, piše Stvar ukusa. Ako patite od mučnine, sedite na suvozačevo mesto, u prednje vagone u vozu, na sedišta blizu krila u avionu ili na ona koja su uz prozor. Uvek sedite u smeru kretanja vozila, a pomoći će i ako se celim putem koncentrišete na jednu tačku, pa izbegavajte nagle i česte pokrete glavom. Takođe, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise, poput osveživača vazduha za auto. Neprijatne simptome mučnine sprečava i duboko disanje, pokazala su istraživanja. Pre puta jedu se manji i laganiji obroci, a piju samo prirodni sokovi ili voda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija