• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: snagabilja.rs/informer.rs

15.09.2019

16:31

DA JETRA KAŽE HVALA! Očistite svoju "laboratoriju" lekovitim biljem!

Ljubav

DA JETRA KAŽE HVALA! Očistite svoju "laboratoriju" lekovitim biljem!

Podeli vest

Biljke mogu da budu od velike pomoći kada ovaj neobično važan organ ne radi svoj posao kako treba, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević i posebno izdvaja gujinu travu, slatki koren ili sladić i artičoke

Kada sednete da uživate u različitim gurmanlucima, pomislite na vašu jetru, koja mora da se izbori sa svim masnim i kaloričnim sastojcima. Ukoliko često unosite takvu hranu, jetra postaje sve opterećenija, a tokom vremena polako "posustaje". Biljke mogu da budu od velike pomoći kada ovaj neobično važan organ ne radi svoj posao kako treba, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević i posebno izdvaja gujinu travu, slatki koren ili sladić i artičoke.

- Ova žlezda, koja je smeštena sa desne strane abdomena ispod dijafragme, luči žuč, sintetiše proteine i razlaže crvena krvna zrnca. Jetra je i "laboratorija" našeg tela koja je zadužena za detoksikaciju, oslobađanje organizma od štetnih toksina. Alkohol, nepravilna ishrana bogata mastima, konzervansima i aditivima može da ošteti jetru, a i neki lekovi imaju negativan uticaj na ovaj organ - objašnjava Momčilo Antonijević.

Bodljikava kraljica

Srećom, jetra je organ koji se regeneriše, dodaje naš sagovornik i naglašava da postoji nekoliko biljaka koje imaju hepato-protektivno dejstvo, odnosno smanjuju oštećenja koja su nastala usled bolesti, dugotrajnog unošenja alkohola ili nakon hemoterapije.

Foto: Shutterstock

 

- Ako je vaša jetra oštećena, vaš najbolji prijatelj jeste jedna bodljikava biljka koja se zove gujina trava (drugi nazivi su badelj, šareni čkalj ili sikavica ili na latinskom Silybum marianum). Latinsko ime marianum potiče od legende da je kap mleka kojim je Devica Marija dojila Isusa kapnuo na ovu biljku i trajno ostavio belu šaru na njenim listovima. Ova biljka je neverovatno efikasna, a veoma bezbedna za upotrebu. Sadrži supstancu iz porodice flavonolignana - silimarin, koji pomaže regenerisanju jetre i ima je najviše u semenu, ali i u listovima i plodu - navodi fitoterapeut.

Silimarin deluje i kao antioksidant koji uklanja slobodne radikale i neutrališe razne štetne supstance u jetri, želucu i crevima.

POČETAK KRAJA! Kad prestane svađa, raskid sve bliži

- Postoji samo jedan problem kod korišćenja gujine trave - silimarin nije rastvorljiv u vodi, pa je čaj koji se pravi od ove biljke skromnog dejstva. Gujinu travu je najbolje uzimati u obliku kapsula, u našim apotekama mogu se nabaviti kapsule koje sadrže standardizovani ekstrakt. Kada ih kupujete, odaberite one koje su standadizovane na minimum 70 mg silimarina po kapsuli, a dnevna doza silimarina kreće se od 200 do 400 mg. Gujina trava je veoma bezbedna za upotrebu, vrlo retko mogu se javiti promene u pražnjenju creva zbog blagog laksativnog dejstva, nadutost ili mučnina - navodi Momčilo Antonijević.

Borac protiv virusa

Uz kapsule sa ekstraktom gujine trave fitoterapeut toplo preporučuje i slatki koren ili sladić (Glycyrrhiza glabra).

 

 

- Ova biljka sadrži triterpenoidne saponine i flavonoide koji veoma blagotvorno deluju na jetru. Sladić ima i izraženo antivirusno delovanje, pa se posebno preporučuje obolelim od hepatitisa. U Japanu se, recimo, već dve decenije uspešno koristi u lečenju hepatitisa C, dok ekstrakt slatkog korena značajno smanjuje smanjuje mogućnost pojavljivanja hepatocelularnog karcinoma.

Foto: Shutterstock

Pitoma nana je takođe veoma efikasan biljni lek za jetru, a u kombinaciji sa slatkim korenom idealna je ne samo za one koji pate od nekog oboljenja jetre već i za sve ljude koji imaju probleme sa varenjem bilo koje vrste.

Francuzi znaju zašto

- Sledeća biljka kojoj treba pokloniti veliku pažnju jeste artičoka (Cynara scolymus), povrće koje spada među najstarije gajene biljke na svetu. Francuzi je obožavaju i danas - barenu, mariniranu ili sa prelivom, kod nas se može ponekad pronaći na pijacama i u velikim supermarketima. Šteta je, inače, što se ovo veoma zdravo i ukusno povrće ne gaji više kod nas, jer je uzgajanje relativno jednostavno i uspešno u našim uslovima. Sveži i suvi listovi artičoke sadrže flavonoide, seskviterpenske laktone i derivate kofeinske kiseline koji deluju izuzetno blagotvorno na jetru. Pored toga što štiti i podstiče regeneraciju tkiva, artičoka podstiče lučenje žuči i olakšava bolove onima koji pate od dispepsije (osećaj težine nakon jela, usporeno varenje, podrigivanje, povraćanje, zatvor, nepodnošenje masti, nadimanje). Ipak, artičoku ne treba da upotrebljavaju ljudi koji imaju kamen u žučnoj kesi ili pate od opstrukcije žučnih kanala - naglašava Antonijević i dodaje da veoma slično deluje i koren maslačka, pa se ove dve biljke često kombinuju.

Foto: Shutterstock

MOĆAN SU ANTIOKSIDANS, čuvaju srce i sprečavaju nastanak karcinoma!

- U lečenju bolesti jetre najčešće se koriste biljke gorkog ukusa (izuzetak su slaki koren i nana): hajdučica, trava iva, očajnica, pelin, patrovac, žalfija, podubica, maslačak, smilje... Sve ove biljke imaju gorak ukus, ali su bezbedne za upotrebu - sugeriše naš sagovornik.

RECEPTI: 

Čajna mešavina za regenerisanje jetre

Sastojci: 100 g slatkog korena (Glycyrrhiza glabra), 100 g nane (Mentha piperita), 50 g žalfije (Salvia officinalis).
Sastojci: Sve biljke pomešati. Četiri supene kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 45 minuta. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Uz ovaj čaj uzimati kapsule sa ekstraktom gujine trave i tinkturu artičoke (30 kapi tri puta na dan pola sata pre jela). Svako jutro i veče popiti po šolju acedofilnog jogurta (jogurta sa aktivnim bakterijama) u koji ste dodali dve kašike surutke u prahu.

Za čišćenje jetre i protiv lošeg varenja

Sastojci: 100 g korena maslačka, 50 g nevena, 50g očajnice, 50 g hajdučke trave, 50 g smilja
Priprema: Sve biljke pomešajte, tri supene kašike smeše prelijte sa 600 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji jedan sat. Procedite i pijte po 200 ml čaja pola sata pre jela, nezaslađeno.

Foto: Shutterstock

(VIDEO) PROTIV BLUDA I ALKOHOLA, GOSPODI POMILUJ! Ruski sveštenici svetom vodicom iz aviona osveštali grad!

Za jetru oštećenu od alkohola

Sastojci: 100 g majčine dušice, 100 g slatkog korena, 100 g nane
Priprema: Sve biljke pomešati. Četiri supene kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 45 minuta. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Uz ovaj čaj uzimati kapsule sa ekstraktom gujine trave prema priloženom uputstvu. Svakog dana između obroka popiti po čašu sveže ceđenog soka od organskih (neprskanih) jabuka.

Za osobe obolele od hepatitisa

Sastojci: 100 g slatkog korena, 100 g matičnjaka, 100 g, nane, kurkuma.
Priprema: Matičnjak, nanu i slatki koren pomešati pa dve supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata. Procediti, dodati kafenu kašičicu kurkume, ostaviti još deset minuta i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Čaj se pije mesec dana, pa se pravi pauza deset dana. Uz čaj obavezno uzimati kapsule sa ekstraktom gujine trave.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija