• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso

07.07.2020

11:09

SRBI SE ČESTO RAZVODE ZBOG HRKANJA, ALI OD TOGA MOŽE I DA SE UMRE! Doktorka Radosavljević objasnila SVE O "SLEEP APNOJI"

Ljubav

SRBI SE ČESTO RAZVODE ZBOG HRKANJA, ALI OD TOGA MOŽE I DA SE UMRE! Doktorka Radosavljević objasnila SVE O "SLEEP APNOJI"

Podeli vest

Hrkanje je, prema nekim istraživanjima, jedan od najčešćih razloga koji mogu dovesti do razvoda braka. Čak 25 odsto ljudi u svetu, odnosno dve i po milijarde, hrče!

Umesto izbacivanja iz sobe, bilo bi pametno da dobro obratite pažnju na hrkanje vašeg partnera.

Statistika kaže da muškarci 2 puta bučnije i češće hrču od žena.

Specijalista za plućne bolesti prim. dr Tatjana Radosavljević objasnila je da taj monotoni glasni ton hrkanja može da bude problem u zajedničkom životu i to uz manju toleranciju može da bude socijalni problem i razlog za razvod braka. To je bolest koja zahvata mlade ljude.

- Mnogo opasnije je to što 70 odsto pušača vremenom razvije poremećaj koji se zove opstruktivna slip apneja ili prekid disanja u snu. To može dovesti do ozbiljnih srčanih probema, do šlogova, do šećerne bolesti, pa u najtežim slučajevima i do smrti - upozorava dr Radosavljević i dodaje da je zato ova poremećaj veoma važno lečiti.

Foto: Printskrin tv pink

Dr Radosavljević je objasnila sve o hrkanju, "sleep apnoji" i svim mitovima i istinama vezanim za njih. 

MIT - Sleep apnoja je samo hrkanje

Hrkanje može biti jedan od znakova sleep apnoje, ali postoji velika razlika između ova dva pojma.Osobe sa sleep apnojom prestaju da dišu i do 400 puta u toku noći. Ovi prekidi traju obično od 10 do 30 sekundi i često vode do ozbiljnog poremećaja disanja. Ovo sve prekida ciklus sna, i dovoi do umora u toku dana.

MIT - Sleep apnoja nije opasna

Ovi prekidi disanja u snu imaju lose posledice na telo i mozak. Netretirana sleep apnoja može da bude povezana sa povredama na radu, saobraćajnim udesima, srčanim napadima i pojavom šloga.

ISTINA - Sleep apnoja blokira vaše disanje

Najčešći tip sleep apnoje je opstruktivna sleep apnoja,ili OSA.Ona se javlja kada jezik, krajnici ili druga meka tkiva vrata ili grla blokiraju disajni put. Ukoliko probate da udahnete,vazduh ne može da prođe kroz grlo.

Centralna sleep apnoja je znatno ređa nego OSA. Centralna sleep apnoja znači da mozak ne šalje uvek signal telu da proizvodi disajne pokrete, tj. da diše, iako je to neophodno.

MIT - Samo stare osobe imaju sleep apnoju

Lekari smatraju da vise od osamnaest miliona Amerikanaca ima slep apnoju. Među njima su češče zastupljene osobe posle četrdesete, ali bolest može da napada ljude svih godišta. Nešto se češće ova bolest razvija kod gojaznih, muškaraca, crnaca.

Može se javlja ćešće u određenim porodicama.

Foto: Shutterstock

MIT - Alkohol može da vam pomogne da bolje spavate

Oni koji piju uveče, brže zaspe, ali nemaju dobar kvalitet sna.

Alkohol relaksira mišiće zadnjeg zida ždrela, što olakšava blokadu disajnih puteva kod osoba sa OSA.

Pilule za spavanje imaju sličan efekat.

MIT - Sleep apnoja je retka kod dece

OSA je zapravo česta kod dece, otprilike postoji kod jednog od desetoro dece. U većini slučajeva simptomi su blagi i deca eventualno mogu da “prerastu” ovo stanje, koje je povezano sa uvećanjem trećeg krajnika. Međutim, neka deca mogu da razviju poremećaje ponašanja ili da vremenom se suoče sa ozbiljnim medicinskim problemima kao rezultat OSA.

ISTINA - Gubitak težine može da pomogne

Ponekad možete i da popravite simptome i težinu OSA ukoliko promenite ponešto u svom životu.
Ako ste gojazni, popričajte sa svojim lekarom oko započinjanja programa gubitka težine. Čak i minimalno smanjenje težine može da popravi intenzitet simptoma.

Ukoliko ste pušač, porazgovarajte sa Vašim lekarom oko započinjanja programa odvikavanja od pušenja.

ISTINA - Spavanje na strani može da pomogne

Kada spavate na leđima, sila zemljine teže povlači tkivo grla prema dole i zbog toga se češće blokira disajni put.

Spavanje na strani, na boku može da pomogne da se otvori grlo. Postoje specijalni jastuci koji pomažu da ostanete na strani.

Neke osobe koriste pidžame sa teniskom lopticom zašivenom u džepu na leđima.

ISTINA - Oralne proteze mogu da budu delotvorne kod nekih osoba

Zubari ili ortodonti mogu da naprave specijalne proteze za usta ,jezik ili vilice koje mogu da olakšaju blagu sleep apnoju.Proteze za usta se prave po meri i umeću između donje usne i jezika. Uzimaju se pri odlasku na spavanje i pomažu da vaš disajni put ostane otvoren kada spavate.

ISTINA - CPAP je efektivan tretman

CPAP funkcioniše tako da ubacuje vazduh preko maske u disajni put (usta,nos) pod kontiniuranim pozitivnim pritiskom.

CPAP mašina uduvava vazduh u disajni put. Protok vazduha je sasvim dovoljan da održi otvoren disajni put dok spavate.

CPAP je najčešći tretman lečenja kod odraslih sa umerenom ili teškom OSA.

Foto: pixabay.com

MIT - Pokušajte sa hirurgijom ako ništa drugo ne pomogne

Kod nekih pacijenata hirurgija može da izleči OSA. Dobar primer su deca sa uvećanim krajnicima koji blokiraju disajni put. Uklanjanje tonzila često je pravo rešenje.

Kod odraslih, hirurgija može da ublaži simptome smanjivanjem ili istanjenjem mekog tkiva nepca ili grla. Međutim,to nije opcija za svakoga.

Pacijenti treba da razmotre sve za i protiv razloge i da dobiju mišljenje svog lekara pre nego što se upuste u hiruršku procedure.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KO BI REKAO?! Hrkanje je simptom ozbiljnih bolesti!
Ljubav

KO BI REKAO?! Hrkanje je simptom ozbiljnih bolesti!

Hrkanje nije neprijatna pojava samo za one koji spavaju pored osobe koja hrče, već može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Iritantan zvuk koji proizvodimo dok dišemo tokom sna može ukazati i na poremećaj prestanka disanja, odnosno apneju u snu

17.03.2021

14:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija