• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/24sata.hr/informer.rs

24.01.2021

13:25 >> 13:26

Korisni RECEPTI s ČUDESNIM MEDOM! Od sirupa za KAŠALJ do lekovitih KUPKI!

Ljubav

Korisni RECEPTI s ČUDESNIM MEDOM! Od sirupa za KAŠALJ do lekovitih KUPKI!

Podeli vest

Med poboljšava rad svih organa, pomaže pri umnoj i fizičkoj aktivnosti, povećava imunitet i daje snagu celom telu, a brzo se i potpuno apsorbuje. Iskoristite sve blagodeti meda i isprobajte neki od korisnih recepata

Redovno dobijamo savete da smanjimo unos slatkih namirnica, ali postoji nešto posebno u vezi sa medom. U pitanju je jedinstven proizvod rojeva pčela koji pokrivaju prečnik od jedanaest kilometara za vreme sakupljanja nektara. Sve što zahteva toliko mnogo rada da bi se napravilo mora da bude dobro. I zaista, med poboljšava rad svih organa, pomaže pri umnoj i fizičkoj aktivnosti, povećava imunitet i daje snagu celom telu, a brzo se i potpuno apsorbuje. Poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer deluje antiseptički. Uz to, veže i izbacuje suvišnu vodu iz organizma i još mnogo toga. Iskoristite sve blagodeti meda i isprobajte neki od korisnih recepata.

Pomoć kod upala disajnih puteva

Upotreba: Kod upale gornjih i donjih disajnih puteva i sinusitisa, rinitisa i sličnog u apiterapiji (terapiji medom) preporučuje se lokalno nanošenje meda u nos. Zabacite glavu i štapićem za uši namažite med, najbolje lipov, u unutrašnjost nosa. Obično su potrebna dva nanošenja dnevno (ujutro i uveče) tokom pet do 10 dana.

Dobar je za:

* akne
* staračke fleke
* alergije
* kašalj
* nesanicu
* upalu glasnih žica (laringitis)
* peptičke ulkuse (čir)
* bol u grlu

 

Kapi za nos

Sastojci: 10 odsto lipovog meda i 90 odsto fiziološkog rastvora ili destilovane vode.
Priprema: Pomešajte navedene sastojke i nakapajte ih 3-5 puta dnevno. Čuvajte u frižideru do sedam dana.

Protiv prehlade i gripa

Postupak: Narendajte koren đumbira, dodajte 300 g meda i sok od jednog limuna. Kod jednog uzimanja dodajte po 15 kapi alkoholnog rastvora propolisa i brže ćete ozdraviti. Mešavinu (bez propolisa) čuvajte u frižideru i uzimajte 2-3 puta na dan.

Foto: Shutterstock

Đumbir, limun i med protiv prehlade i gripa

Smirivanje kašlja i bronhitisa

Postupak: Crnu rotkvu operite i nožem odsecite gornji deo. Nožem i kašičicom lagano izdubite rotkvu da dobijete prostor u koji ćete sipati med. Na dnu rotkve izbušite rupicu (što je med ređi, neka rupica bude manja). Rotkvu stavite na čašu i napunite medom. Poklopite gornjim delom rotkve koji ste odsekli. Nakon 3-4 sata u čaši će se nakupiti sirup od rotkve. Sirup uzimajte 3-5 dana po nekoliko puta na dan (3-5 kašika). Dobijeni sirup čuvajte u frižideru.

Problemi sa sinusima

Postupak: U čaj od žalfije (3 dl) dodajte veliku kašiku bilo koje vrste meda i 2 kapi eteričnog ulja bora, kap eteričnog ulja ravensare, kap eteričnog ulja čajevca, 2 kapi eteričnog ulja nane i 2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa.

Imunomed

Sastojci (potražite ih u specijalizovanim prodavnicama pčelinjih proizvoda): 10 g sirovog propolisa, samlevenog u mlinu za kafu, 400 g svežeg polena (samlevenog), 250 g livadskog meda, 250 g medljikovca (med od medljike ili medne rose).
Priprema: Sve sastojke pomešajte i uzimajte kašičicu na dan, najbolje posle jela, otapajući u ustima. Mešavinu čuvajte zaštićenu od direktnog izvora svetlosti na sobnoj temperaturi.

Bronhomed

Postupak: Komorač sitno iseckajte i stavite u med. Pustite da odstoji na hladnom (do 8 stepeni C) desetak dana. Procedite kroz gazu i čuvajte u frižideru i po potrebi uzimajte veliku kašiku 2-3 puta na dan. Komorač smiruje kašalj, čisti organizam i umiruje grčeve kod dece. Koristi se u lečenju kardiovaskularnih, reumatskih i kožnih bolesti, kao i bolesti urinarnog i probavnog trakta. Ovaj preparat nije preporučljiv za trudnice.

Foto: Shutterstock

Ruzmarin i med za hladna stopala

Kupka za hladna stopala

Priprema: Grančicu svežeg ruzmarina ili 20 kapi eteričnog ulja ruzmarina dodajte u vodu (oko 1 l) i u nju još dodajte kašiku meda pomešanu sa 2 kašike maslinovog ulja i kašičicom morske soli. Stopala natapajte dvadesetak minuta.

Piling za stopala

Sastojci: 100 g meda, 100 g krupne morske soli, 50 ml glicerina. Plus za piling za umorne i otečene noge: 30 kapi eteričnog ulja nane. Za poboljšanje cirkulacije: 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina. Protiv neprijatnog mirisa nogu: 15 kapi eukaliptusa i 15 kapi nane.
Priprema: Sjedinite sve sastojke, utrljajte na stopala i uronite u toplu kupku odnosno toplu vodu.

Kleopatrina kupka

Sastojci: 150 g kakao-putera, 50 g ši putera, 50 g kokosovog ulja, 50 g meda, 120 g mleka u prahu.
Priprema: Oba putera i ulje rastopite na pari, a kad se ohlade, dodajte med i mleko. Stavite u kalupe. Po želji dodajte kvalitetno eterično ulje i koristite kao dodatak u kupki. Koža je nakon ovakvog tretmana meka i nahranjena.

Foto: Shutterstock

Avokado i med za suvu kožu

Maska za suvu kožu

Sastojci: pola avokada, 100 g meda.
Priprema: Iznječite polovinu avokada i dodajte med. Kada dobijete homogenu masu, prekrijte lice i pustite da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može da stoji u frižideru do tri dana.

Krema za ispucalu kožu

Sastojci: kašičica meda, kašičica glicerina, 2 kašičice hladno ceđenog bademovog ulja, kašičica sitno samlevenog ovsenog brašna, sok od pola limuna, kašičica mlevenih zrnaca polena (naći ćete ih u u specijalizovanim prodavnicama pčelinjih proizvoda).
Priprema: Sastojke dobro izmešajte, pa malo zagrejte na pari, ali nipošto ne direktno na vatri. Nanesite na tvrdu i ispucalu kožu.

Foto: Shutterstock

Od meda možete da napravite i kremu

Za masnu kožu leđa, dekoltea i lica

Sastojci: sok od jednog limuna, 25 g meda.
Priprema: Pomešajte sastojke, pa kad dobijete homogenu masu, prekrijte kožu i pustite da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može da stoji u frižideru do sedam dana.

Maska za hidrataciju

Sastojci: kašika meda, kašika jogurta.
Priprema: Pomešajte sastojke. Kada dobijete ujednačenu smesu, nanesite na lice i ostavite da odstoji 20 minuta. Isperite mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Melem za zaštitu kože od vetra i hladnoće

Sastojci: 40 g žutog pčelinjeg voska, 60 g maslinovog ulja.
Priprema: Otopite vosak i ulje na pari, mešajte dok ne dobijete ujednačenu tečnost. Kad se malo ohladi, odnosno postane neprozirna, rasporedite u kozmetičke kutijice. Proizvod je stabilan do godinu dana na sobnoj temperaturi.

I UKUSAN ČAJ i INHALACIJA! Protiv zapušenih SINUSA, za blistav ten, OPUŠTANJE...

NAJBOLJI LEK ZA KAŠALJ! Napravite ga u svojoj kuhinji od samo ČETIRI SASTOJKA

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija