• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

31.01.2021

13:27

ROĐENI KILAVI! Muškarci TEŽE PODNOSE bolesti, uključujući i KORONU, a za to je 'kriv'...

Ljubav

ROĐENI KILAVI! Muškarci TEŽE PODNOSE bolesti, uključujući i KORONU, a za to je 'kriv'...

Podeli vest

Nije samo u slučaju gripa i korone - testosteron oslabljuje muški imunitet pa stručnjaci veruju da zato žene češće preživljavaju rak, organizam im bolje reaguje na vakcine i duže žive od muškaraca

Žene imaju snažniji i agresivniji imunitet od muškaraca, a osim toga na njih bolje deluju vakcine i brojni lekovi, tvrdi profesor Piter Džonson, voditelj klinike na britanskom Institutu za istraživanje raka, piše Daily Mail.

Prema nedavnoj studiji Univerziteta u Lidsu, muškarci mnogo češće umiru od malignog melanoma nego žene. Stručnjaci veruju da je uzrok tome testosteron, tzv. muški hormon. 

Muški imunitet inače se slabije brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da stopira njihovo širenje u telu poput ženskog. To bi mogao da bude razlog i zašto više umiru od melanoma. 

Foto: Shutterstock

- Maligni melanom je naročito povezan s imunitetom, a jedan od glavnih krivaca je polni hormon muškaraca, testosteron. Zbog njega muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet - objašnjava profesor Džonson.

Druga strana medalje

U studijama na životinjama naučnici su blokirali delovanje testosterona i otkrili da taj postupak ubrzava oporavak imuniteta usled hemoterapije. Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta je i njihova veća sklonost oboljevanju od autoimunih bolesti, pokazala je studija nemačkog Univerziteta Jena. Zbog toga one znatno češće boluju od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, autoimunih bolesti štitne žlezde i reumatoidnog artritisa.

Foto: Shutterstock

Na koji način testosteron ometa imunitet nije razjašnjeno, ali naučnici veruju da to otkriće može da im pomogne u stvaranju efikasnijih terapija za muškarce. Osim toga, zaključeno je da testosteron igra i veliku ulogu u tome što žene podnose bolje i zaraze poput gripa i koronavirusa.

PUN MESEC i SAN! Zaspimo 30 minuta KASNIJE i spava se KRAĆE!

Pobedite GLAVOBOLJU za DVA MINUTA! Da, moguće je uz pomoć OVOG TRIKA!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija