• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti

18.03.2021

16:52

NEMOJTE BACATI KORU OD VOĆA! Evo šta sve možete da uradite sa njom! Oduševićete se!

Ljubav

NEMOJTE BACATI KORU OD VOĆA! Evo šta sve možete da uradite sa njom! Oduševićete se!

Podeli vest

Neko povrće može da se jede i sa korom, samo je bitno da je dobro operete. Na taj način ćete zadržati više hranljivih supstanci tog povrća

Većina ljudi redovno ljušti voće i povrće i koru baca u smeće. Na taj način prave veliku grešku, jer se upravo u tim delovima nalaze najhranljivije supstance. Bićete iznenađeni kada vidite šta zapravo odbacujete.

Ovo povrće i voće možete iskoristiti u potpunosti:

Brokoli

Svaki delić ovog povrća može da se iskoristi. Brokoli je bogat beta karotenom i antioksidansima, kao i folatom, i veoma je ukusan.

Foto: Shutterstock

Brokoli

Lišće šargarepe

Obično koristite šargarepu, a lišće bacite. Međutim, ne bi trebalo to da radite, jer ono sadrži mnogo puta veću količinu vitamina A od narandžastog dela. Možete da ga koristite za salatu.

Lubenica

Kora od lubenice može itekako da se iskoristi. Jednostavno je iseckajte, stavite u blender, dodajte sok od limuna i pomorandže i dobićete osvežavajuće piće. Možda niste znali, ali kora od lubenice je bogata vitaminom C i vitaminom B.

Krastavac

Dobro opran krastavac sa korom, može da se iseče za salatu, nema potrebe da ga ljuštite. Ukoliko ipak želite da oljuštite krastavac, koru nemojte bacati. Ona je bogata vitaminom K , koji je odličan za kosti. Koru možete iskoristiti i za lice kao masku.

Kora od pomorandže

U pomorandžinoj kori su pronađeni neverovatno hranljivi sastojci. Pogotovo onaj beli deo, koji ima gorak ukus. 

On sadrži herperidin, fitonutrient, koji smanjuje nivo holesterola u krvi, krvni pritisak, i upale. Samu koru možete koristiti za kolače, tako što ćete je izrendati u testo.

Foto: Pixabay

 

Spoljni listovi kupusa

Ove listove najčešće bacate, jer su najoštećeniji. Možda nisu za jelo, ali za otoke i vene su odlični. 

Liske istucajte tučkom za meso, da bi pustile sok, stavite ih u frižider i pred spavanje stavite na otok. Rezultati su zaista neverovatni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija