• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

18.04.2021

15:06

BOLE vas STOPALA i imate 'TEŠKE NOGE'? Za hod PO OBLACIMA dovoljna su 3 KORAKA!

Ljubav

BOLE vas STOPALA i imate 'TEŠKE NOGE'? Za hod PO OBLACIMA dovoljna su 3 KORAKA!

Podeli vest

Provodimo skoro 80 odsto svog vremena u budnom stanju "na nogama", pa ne iznenađuje da nam s vremena na vreme stopala zahvate bolovi. Stoga, učinite nešto za svoja stopala, počastite ih masažom, osvežavajućim i stimulativnim tretmanima, vežbom

Ponekad bol u stopalima ima očigledan uzrok, kao što su gljivične infekcije, kurje oko ili urastanje noktiju. Ali ako neprijatnost koju osećate naprosto potiče od umora ili cipela koje vam ne pristaju dobro, vaš najbolji prijatelj može da bude voda - topla ili hladna, sa biljnim dodacima ili bez njih - ili oporavljajuća masaža. Ukoliko niko nije spreman da vam masira noge, slede laki načini da "počastite" svoja stopala.

Šta nije u redu?

Provodimo skoro 80 odsto svog vremena u budnom stanju "na nogama", pa ne iznenađuje da nam s vremena na vreme stopala zahvate bolovi. Bukvalno sve može da ih izazove, uključujući neudobne cipele, bolesti kao što su artritis i dijabetes, kao i slaba cirkulacija.

Foto: Shutterstock

Teške noge

Teške noge najčešće su posledica dugog sedenja ili stajanja. Ukoliko je vaš posao vezan za sedenje ili ne izlazite dugo iz kola, veće su šanse da noge osećate kao teške i trome. Uzrok mogu da budu i proširene vene, a kod dama često nošenje visokih potpetica. Osim nošenja kompresivnih čarapa, lek za umorne i teške noge uključuju obloge od kupusa, jabukovo sirće, melem od divljeg kestena, mast od nevena, ulje koštica grožđa, mast od gaveza i na kraju možete da pijete čaj od ruzmarina. Birajte hranu bogatu magnezijumom, gvožđem i vitaminima E i D, jer nedostatak ovih nutrijenata može da utiče na slabost u mišićima.

Nahranite ih vodom i uljem

Da biste počastili svoja stopala osvežavajućim i stimulativnim tretmanom, napunite jedan lavor hladnom vodom, a drugi vrućom, koliko god možete da podnesete. Zavalite se u fotelju ili stolicu i stavite stopala u hladnu vodu, posle pet minuta ih prebacite u vruću. Ponavljajte to. Ova "hidromasaža" na smenu širi i skuplja krvne sudove pojačavajući cirkulaciju.

Da biste "napojili" stopala esencijalnim uljima, što je ritual koji seže do biblijskih vremena, napunite posudu vrućom vodom i dodajte dve kapi ulja nane, zajedno sa po četiri kapi ulja eukaliptusa i ulja ruzmarina. Natapajte u tome svoja stopala 10 minuta. Ukoliko u kući nemate esencijalna ulja, skuvajte veoma jak čaj od nane i dodajte jednu šolju u kupku.

Magija masaže

U bolje snabdevenim sportskim prodavnicama potražite valjak spacijalno dizajniran da masira pete. Isto tako, možete nekoliko minuta jednostavno valjati bosim stopalima tenisku lopticu, lopticu za golf ili oklagiju.

Foto: Shutterstock

Da biste napravili stimulativno ulje za masažu za ublažavanje bolova u stopalima, pomešajte tri kapi ulja karanfilića, za koje se smatra da poboljšava cirkulaciju, i tri kašike susamovog ulja. Dobro izmešajte sastojke i masiranjem ih utrljajte u bolna mesta.

Foto: Shutterstock

Izlečite petu

Bol u petama, posebno u jutarnjim časovima, može da bude znak plantarnog fascitisa (trna u peti), upale tkiva koja povezuje kost pete i nožne prste. Da biste postigli olakšanje, istežite Ahilovu tetivu. Stanite na metar od zida, stavite ruke na zid i pomerajte svoju desnu nogu napred sa savijenim kolenom. Držite ispruženu levu nogu, sa petom na podu. Trebalo bi da osetite blago istezanje u peti i svodu stopala. Ostanite tako 10 sekundi, a zatim promenite strane. Tri puta dnevno držite po 20 minuta pakovanje leda na bolnoj peti, a možete da kupite u apoteci i uložak za pete.

Još jedan recept za masiranje zahteva tri kapi ulja lavande, kap ulja kamilice i kap ulja geranijuma, pomešanih sa dve kašike maslinovog ulja.

Trening

Razbacajte nekoliko olovaka po podu i podižite ih nožnim prstima. Ova mala vežba pomaže da se ublaži bol u stopalima.

Ili, obmotajte debelu gumicu za tegle oko svih prstiju jedne noge. Raširite prste i održavajte pet sekundi gumicu rastegnutom. Ponovite to deset puta i tako ćete pružiti olakšanje svojim stopalima nakon što su bila skupljena u cipelama.

Moć prevencije

Kad god morate dugo da stojite na jednom mestu, stanite na gumenu podlogu, ako je to moguće. Takođe, nosite patike za trčanje kad god ste u prilici, jer one obezbeđuju najbolju jastučnu potporu i podršku svodu stopala.

Foto: Shutterstock

Ukoliko ne želite da nosite patike, izaberite barem cipele sa debelim đonom, a novu obuću kupujte po podne, kada su vaša stopala otekla do maksimalne veličine.

BEZ NJIH smo BOLESNI! Ova tri MINERALA su SVETO TROJSTVO - evo gde ih NAJVIŠE ima!

ŠTA ĆE SE DESITI VAŠEM ORGANIZMU ako jedete DVE POMORANDŽE dnevno?

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija