• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: snagabilja.rs/N.L.

18.04.2021

20:00 >> 19:00

BILJKE u službi ZDRAVIH desni i ZUBA! ČUVENI TRAVAR otkriva RECEPTURE za BLISTAVI OSMEH!

Ljubav

BILJKE u službi ZDRAVIH desni i ZUBA! ČUVENI TRAVAR otkriva RECEPTURE za BLISTAVI OSMEH!

Podeli vest

Kvarni zubi i bolesti u usnoj duplji mogu da se reflektuju na rad srca i drugih vitalnih organa, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević, a među biljkama koje mogu da pomognu da nam desni i zubi budu zdravi su i žalfija, kamilica, zeleni čaj, zečja stopa...

Stanje oralnog zdravlja nacije, prema većini statističkih podataka, najblaže rečeno - katastofalno je. Više od 60 odsto Srba ne pere zube svakog dana, svaki deseti stanovnik nema nijedan zub, a barem dva zuba nedostaje velikoj (70 odsto) većini. Kvarni zubi i bolesti u usnoj duplji mogu da se reflektuju na rad srca i drugih vitalnih organa, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević, a među biljkama koje mogu da pomognu da nam desni i zubi budu zdravi su žalfija, kamilica, zeleni čaj, zečja stopa...

 

 

- Verovatno najpoznatija biljka za negovanje desni i zuba je žalfija. Ova gorka aromatična biljka se veoma uspešno koristi i protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Čaj od žalfije toplo preporučujem svima koji imaju problem sa bolesnim desnima i aftama u usnoj duplji, a ovaj čaj dobar je i za ljude koji pate od gingivitisa - savetuje Momčilo Antonijević.

Karanfilić protiv zubobolje

U Kini postoji izreka: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja", dodaje naš sagovornik. Zeleni čaj sadrži znatne količine fluora, te je odlična preventiva protiv karijesa, a zahvaljujući taninima jača desni.

Foto: Shutterstock

Propolis protiv afti

Afte su najčešća bolest sluzokože usne duplje, a mogu da se pojave više puta godišnje, čak i na istom mestu.
- Afte mogu da nastanu usled pada imuniteta, hormonskih poremećaja, naslednog faktora, ali mogu da ih izazovu i određene namirnice. Među njima je ananas, voće koje sadrži enzim bromelain (inače koristan za razgradnju celulita), koji deluje već u ustima. Moguće objašnjenje za nastanak afti je reakcija bromelaina sa slojem sluzokože usta koji ne sadrži odgovarajuću zaštitu, a to verovatno uzrokuje stvaranje afti kod osetljivih ljudi. Dakle, ako ste skloni stvaranju afti, izbegavajte ananas. Najefikasniji lek protiv afti je propolis, ali budite obazrivi jer se jak alkoholni rastvor propolisa ne sme nanositi nerazblažen na sluzokožu - savetuje Momčilo Antonijević.

- Zečja stopa (Geum urbanum) biljka je koja raste na obodima šuma i senovitim proplancima, ima sitne žute cvetiće, a jednostavno se prepoznaje jer joj koren snažno miriše na karanfilić. Taj miris potiče od ugljovodonika eugenola iz etarskog ulja (u biljci ga ima oko 0,2%). Pored etarskog ulja, biljka sadrži i veoma visok procenat tanina, flavonske heterozide, a u listu ima i vitamina C. Kombinacija tanina i antiseptičnog etarskog ulja čini zečju stopu jednim od najboljih biljnih lekova za jačanje slabih desni i zaustavljanje krvarenja, a u tu svrhu može se koristiti sama ili u kombinaciji sa žalfijom. Zahvaljujući baš tom eugenolu, i pomenuti karanfilić, dobro poznat začin za kuvano vino, koristi se kao lokalni anestetik kod zubobolje - objašanjava fitoterapeut.

Čaj za ispiranje usta koji jača desni i sprečava krvarenje pravi se i od lista kupine, a slično deluje i jak čaj od virka.

- Kamilica je takođe među najboljim biljkama za ublažavanje upalnih procesa, pa se jak čaj od ove biljke koristi kao provereni biljni lek za upaljene i iritirane desni. Na spisku biljaka koje blagotvorno deluju na zdravlje desni nalazi se i ehinacea, pa gelovi protiv gingivitisa često sadrže tečni ekstrat korena ove biljke, koja se vekovima koristi u narodnoj medicini severnoameričkih Indijanaca - sugeriše naš sagovornik.

Nega uljima

Iako deluje prilično neobično da zube i desni negujete uljem, to je vrlo korisna i efikasna navika, dodaje fitoterapeut. Preporučljivo je da ujutro, čim se probudite, mućkate destak minuta kašiku svetlog susamovog ulja u ustima. Nakon toga ulje se ispljune, a zubi operu.

Foto: Shutterstock

- Vrlo efikasno sredstvo za negu zuba i desni pravi se i od kantarionovog ulja u koje možete dodati nekoliko kapi etarskih ulja pitome nane, čajnog drveta, eukaliptusa, lovora ili ruzmarina. Mešavina kantarionovog (nosećeg) ulja i ovih esencijalnih ulja čini zube blistavim, i pomaže kod osetljivih desni. Sve navedene biljke imaju snažno antiseptično dejstvo, uništavaju bakterije i smiruju upale. Esencijalna ulja sprečavaju loš zadah, a redovnom upotrebom ovog ulja uklanjaju se promene u boji zuba prouzrokovane hranom, pićem i nikotinom, dentalni plak i kamenac - navodi Momčilo Antonijević.

RECEPTURE:

Foto: Shutterstock

Tinktura za jačanje desni i zaustavljanje krvarenja

Sastojci: 100 g korena zečje stope, 50 g lista žalfije, 500 ml 70% alkohola
Priprema:
Koren zečje stope i listove žalfije prelijte alkoholom, zatvorite i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Posle dve nedelje tečnost procedite i sipajte u čiste flašice. Tri kafene kašičice tinkture razblažite šoljom čaja od kamilice ili žalfije i koristite za ispiranje usta tri puta na dan. Umesto alkohola može se koristiti i prirodno jabukovo sirće. Tako napravljena tinktura sadrži više tanina, a u onoj sa alkoholom više do izražaja dolaze etarska ulja.

Foto: Shutterstock

Čaj za ispiranje usne duplje

Sastojci: kašika žalfije, kašika virka, kašika majčine dušice
Priprema:
Bilje pomešajte, pa sve prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji poklopljeno sat vremena. Procedite i koristite za ispiranje usta više puta na dan.

Foto: Shutterstock

Ulje za izbeljivanje, protiv kamenca i upaljenih desni

Sastojci: 100 ml kantarionovog ulja, 10 kapi etarskog ulja čajnog drveta, 5 kapi etarskog ulja pitome nane.
Priprema:
Sve sastojke pomešajte i dobro promućkajte. Čuvajte u čistoj i potpuno suvoj bočici. Ovo ulje nanosi se posle pranja zuba pastom. Nekoliko kapi se nanese na čistu četkicu, time se ispoliraju zubi, pa se ulje ne ispira, već se ostavi da deluje.

BEZ NJIH smo BOLESNI! Ova tri MINERALA su SVETO TROJSTVO - evo gde ih NAJVIŠE ima!

OVA BILJKA DONOSI ZDRAVLJE! Noću proizvodi kiseonik, pa je idealna za spavaće sobe!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija