• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mogujatosama.rs/informer.rs

03.06.2021

14:10

OVA HRANA UTIČE NA OSLOBAĐANJE STRESA! Budite nasmejani uz UKUSAN OBROK!

Ljubav

OVA HRANA UTIČE NA OSLOBAĐANJE STRESA! Budite nasmejani uz UKUSAN OBROK!

Podeli vest

Prirodno je da ponekad budemo pod stresom, ali ukoliko stresno stanje postane deo svakodnevnice i potpuno obuzme naš duh i ritam života počinje da narušava psihičko i fizičko zdravlje

Stres utiče na stvaranje depresije, ali i srčanih oboljenja kod potpuno zdravih i vitalnih osoba, a sada je pravo vreme da mu jednom za sva vremena stanete na put.

Možemo vam pomoći da uklonite male, sitne i svakodnevne stresove tako da budete nasmejani tokom dana i to na prirodan način, uz ukusan obrok.

Predstavljamo vam hranu koja utiče na oslobašanje od stresa, pospešujući stvaranje hormona sreće i umirujući vaš želudac.

Blitva

Blitva je omraženo povrće u vrtićima, jer ima neutralan ukus i deca ga uglavnom ne vole. Za nas, odrasle ona je idealna biljka, koja se lako priprema i oslobađa telo od stresa. Samo jedna šolja ovog lisnatog zelenog povrća (oko 150gr) kuvane blitve sadrži oko četrdeset posto preporučenog unosa magnezijuma, koji ima važnu ulogu u uklanjanjaju osećaja stresa i anksioznosti unutar vašeg tela.

Foto: Pixabay

Blitva

Praktično, magnezijum sprečava telo da luči hormone stresa, primoravajući ga da se smiri tako da se vi osećate prijatno tokom celog dana. Nizak nivo magnezijuma unutar tela stručnjaci povezuju i sa napadima panike. Pored toga hronični stres svakako iscrpljuje zalihe magnezijuma iz unutrašnjosti tela, što ovaj mineral čini važnim kada ste pod stresom.

Krompir

Ukoliko se odlučite da za ručak uz proteine, unesite ugljene hidrate u vidu krompira i možete smanjiti lučenje kortizola, hormona stresa. Velika količina kortizola u telu može stvoriti različite upale, malaksalost i osećaj pospanosti a upravo će vam snagu vratiti slatki krompir.

Iznutrice

Možda na prvi pogled ne zvuči ukusno kada kažemo iznutrice, ali zapravo mislimo na hranjivu džigericu, bubce i srce pilića a zatim goveđu i svinjsku džigericu. Kada se ispeku na tihoj vatri, zajedno sa belim lukom postaju ukusan i mirišljav obrok.

Pritom, iznutrice obiluju folatima i vitaminom B. Vitamini B grupe neophodni su nam kako bi proizvodili dovoljne količine serotonina i osećali se veselo i vitalno, pokretiljivo tokom celog dana. Istraživanja stručnjaka pokazuju da samo jedna kriška goveđe jetre, a to je oko 80gr, donosi preko pedeset posto dnevnih potreba za vitaminom B - što vam garantuje bolje raspoloženje.

Ukoliko ne volite iznutrice možete se počastiti klasičnim doručkom!

Jaja

Jaja se smatraju bombastičnom hranom koja će podići vaše raspoloženje ali i imunitet. Bogata su vitaminima, mineralima, amino kiselinama i antioksidansima koji ubijaju slobodne radikale u telu i uklanjaju osećaj napetosti.

Foto: Shutterstock

Jaja

Ukoliko pripremite ukusan doručak koji uključuje jaja zasigurno ćete ostati siti do ručka, tako da ne morate da posežete za nezdravim grickalicama i gaziranim pićima.

Brokoli

Kuvani brokoli ima unutar sebe minerale koji mogu sprečiti srčana oboljenja, umanjiti osećaj anksioznosti i sprečiti depresiju kod svih ljudi bez obzira na njihove godine. Pritom je neutralan, tako da ga možete servirati uz bilo koje meso ili drugi obrok.

Čajevima protiv stresa

Kada nemate vremena za spremanje obroka, potopite kesicu čaja u šolju vrele vode. Kamilica, ali i zeleni čaj izvlače toksine iz vašeg organizma, opuštaju vas i neutrališu stres.

Uhvatite trenutak za sebe u užurbanoj svakodnevici i ispijte šolju čaja na miru, osluškujte svoje disanje i usresredite pažnju na stvari koje volite. Nekoliko minuta odmora uz čaj zasigurno će vas učiniti mirnijim i smanjiti nivo stresa koji osećate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17