• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

07.07.2021

15:20

IVANJSKO CVEĆE ZOVU BOGORODIČINIM POMOĆNIKOM! Ima lekovita svojstva, a evo šta sve možete napraviti od njega! Foto

Pixabay

Ljubav

IVANJSKO CVEĆE ZOVU BOGORODIČINIM POMOĆNIKOM! Ima lekovita svojstva, a evo šta sve možete napraviti od njega! Foto

Podeli vest

Ivanjsko cveće, poznato i kao ivanjska broćika, broćac i jovandanče, višegodišnja je zeljasta biljka, koja cveta od juna do oktobra

Na današnji dan obeležava se Ivanjdan, te se prave tradicionalni venčići od ivanjskog cveća.

Tačnije, uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga ostavljaju ispred kućnih vrata. Ako venac na praznik osvane pred kućom, veruje se da će porodicu zaštititi od svake nedaće.

Međutim, ova biljka osim što ima obredna, ima i lekovita svojstva. Od nje se vekovima prave lekoviti čajevi za jetru, bubrege i kožna oboljenja.

Prema narodnom verovanju, trudna Bogorodica legla je da se odmori na bokor ivanjskog cveća, koje od tada ima miris meda. Ovaj miris inače potiče od esencijalnog ulja, a pored njega biljka sadrži i flavanoide, antrahinone i iridoide.

Lekovita svojstva

Ivanjsko cveće ima dugu tradiciju upotrebe u čajevima za jačanje i čišćenje jetre, što se može dovesti i u srednjevekovnu teoriju da biljke izgledom podsećaju na organ koji leče.

Kada se koristi za čišćenje jetre ivanjsko cveće meša se sa travom ivom i maslačkom.

Ivanjsko cveće blagotvorno utiče na urogenitalni trakt. Najbolje rezultate daje kada se pomeša u jednakoj meri sa zlatnicom. Dnevno se pije litar čaja podeljeno u tri jednake doze.

Narodna medicina ivanjsko cveće ceni i kao sredstvo za zaustavljanje obilnih menstrualnih ili krvarenja iz hemoroida u kombinacijisa rusomačom i hajdučicom.

Foto: Pixabay

Francuska tradicionalna medicina poštuje ovu biljku i posebno je preporučuje epileptičarima, ali modena fitoterapija ne koristi ivanjsko cveće za tu svrhu.

EVO KAKO DA NA IVANJDAN PRIVUČETE NOVAC U KUĆU, ove 3 stvari ne radite nikako!

Ivanjsko cveće se veoma često i uspešno upotrebljava u lečenju kožnih bolesti, posebno psorijaze. Ivanjsko cveće vekovima se koristilo za sirenje mleka. Ova tradicija sačuvana je i danas u nekim delovima Grčke.

Čaj za čišćenje jetre
  • 100 gr Ivanjskog cveća
  • 100 gr trave Ive
  • 100 gr korena maslačka

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji sat vremena.

Procedite i pijete pola sata pre jela, nezaslađeno.

Obloge protiv psorijaze
  • 50 gr svežeg Ivanjskog cveća
  • 1 kašičica Nevenovog ulja

Cveće sameljite u blenderu i toj masi dodajte nevenovo ulje, i u tankom sloju namažite na obolelo mesto. Zavijte gazu i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon tog vremena isperite vodom, osušite i namažite gelom od aloje.

Čaj za urogenitalni trakt
  • 100 gr Ivanjskog cveća
  • 100 Zlatice

Dve supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procediti i popiti nezaslađeno tri puta na dan, piše Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SLAVIMO IVANJDAN, DEVOJAČKI PRAZNIK! Trave su danas posebno lekovite, a da ovi običaji donose BLAGOSTANJE TOKOM CELE GODINE!
Srbija

SLAVIMO IVANJDAN, DEVOJAČKI PRAZNIK! Trave su danas posebno lekovite, a da ovi običaji donose BLAGOSTANJE TOKOM CELE GODINE!

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedno od tri najvažnija rođendana u Crkvi - rođenje svetog Jovana - Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Baš rođenju ovog svetitelja posvećen je današnji veliki praznik - Ivanjdan. Venci od ivanjskog cveća, pesma devojaka, kićenje kuće za zdravlje ukućana, samo su neki od običaja koji prate Ivanjdan (7. jul) ili ženski praznik kako se još zove u narodu

07.07.2021

07:54

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija