• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: priroda leci sve/informer.rs

30.09.2021

08:45

ORAH JE PRAVA VITAMINSKA BOMBA! Podstiče koncentraciju i pamćenje!

Ljubav

ORAH JE PRAVA VITAMINSKA BOMBA! Podstiče koncentraciju i pamćenje!

Podeli vest

Orah kao prirodni lek je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseća na mozak

Plodovi oraha stižu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebalo da budu svetlo braon boje i i bez užeglog mirisa.

Ovo koštunjavo voće je snažan izvor energije a bogato je vitaminima, mineralima i antioksidantnim materijama. Redovna konzumacija oraha podiže nivo dobrog a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamćenje i uopšte je izvrsna hrana za mozak.

Foto: Pixabay

Orasi

Mladi zeleni plodovi oraha sadrže dosta C vitamina i joda a tradicionalna medicina ih najčešće preporučuje za lečenje štitne žlezde kao sastavni deo likera od oraha ili orahovače. Osim toga, ovaj narodni lek blagotvorno deluje na želudac i jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u maju i junu. 

Čaj od listova oraha preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavju se sveži ili suvi listovi a beru se dok su još mladi, tokom proleća.

Orahovo ulje štiti kožu od sunca, sprečava njeno pšreterano isušivanje, korisno je protiv opekotina i za jača kosu.

Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hemofarm predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2020. ODGOVORNOST U POSLOVANJU, ČUVARI ZDRAVLJA U PRAKSI
Društvo

Hemofarm predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2020. ODGOVORNOST U POSLOVANJU, ČUVARI ZDRAVLJA U PRAKSI

U godini kada je na ispit stavljen opstanak čovečanstva, Hemofarm je istrajao na liniji održivog razvoja – sačuvao je zdravlje i odbranio poverenje uz poštovanje odgovornog odnosa prema resursima i okruženju. Tokom pandemijske 2020. godine, uz maksimalnu posvećenost 3.800 zaposlenih i rada u četiri smene, kompanija je uspela da ostvari rekordu proizvodnju i obezbedi sigurno snabdevanje najkvalitetnijim lekovima svih tržišta na kojima Štada posluje, rezime je tek objavljenog Hemofarmovog Izveštaja o održivom razvoju za 2020.

29.09.2021

17:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija