• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

25.10.2021

18:58 >> 19:00

U POTRAZI za MLADOŠĆU! Psihoterapeut otkriva kako se ŽENE bore sa krizom SREDNJIH GODINA!

Ljubav

U POTRAZI za MLADOŠĆU! Psihoterapeut otkriva kako se ŽENE bore sa krizom SREDNJIH GODINA!

Podeli vest

Kriza srednjih godina pojavljuje se kod žena koje se plaše starenja, a nastupa onda kada misle da su na pragu starosti. Svaka različito reaguje, neke su uplašene i depresivne, neke odbijaju da ostare tako što počinju da se ponašaju (naglašeno) mladalački. O izazovima i krizama srednjih godina kod žena i načinu na koji ih prevazići govori psihoterapeut dr Zoran Milivojević

Kaže se da su četrdesete starost mladosti, ali i mladost starosti. Ovo životno razdoblje može da bude i kraj i početak - kako ga ko doživi. Muškarci ga često doživljavaju kao pretnju fizičkoj snazi, ljubavničkim kvalitetima, ličnoj slobodi, poslovnom uspehu... Kod žena kriza obično nastupa nešto ranije od muškaraca i povezana je sa prolaznošću mladolikog izgleda. Uteha se nalazi u kupovini izazovne garderobe, satima provedenim u sali za vežbanje, kod kozmetičara, frizera, pedikira... O izazovima i krizi srednjih godina kod žena i načinu na koji ih prevazići govori psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

Novi šarm i privlačnost

Žene su u dvadesetim "devojke", u tridesetim su "mlade žene", a tek u četrdesetim postaju "žene". Četrdesete su upravo period u kojem se žena oseća ostvarenom u različitim životnim i društvenim ulogama, oseća se udobno u profesionalnoj ulozi, u ulozi majke više ne tako male dece, u ulozi žene koja ima izgrađen odnos sa partnerom. To je žena koja je u prethodnom životu donela veliki broj odluka, koja sada zna šta hoće, a šta neće - objašnjava dr Milivojević.

 

 

Upravo zbog osećanja ostvarenosti u životu najveći broj žena u četrdesetim ima doživljaj sposobnosti (kompetentnosti), samopouzdanja, integriteta i osećaj zadovoljstva.

Vreme velikih razlika

Srednje životno doba je i vreme velikih individualnih razlika. Neke osobe već dobijaju unuke, druge tek zasnivaju porodicu i dobijaju decu, navodi psihoterapeut. Neki su na početku, a neki u zenitu ili na zalasku karijere. Dok su neki ostvarili svoje mladalačke snove, drugi osećaju da njihovo vreme tek dolazi, a pojedini i prevareno, promašeno...

- Većina njih je u ovom životnom periodu prihvatila sebe, mnogi strahovi i nesigurnosti su prevaziđeni, nerealna očekivanja od sebe i drugih su odbačena, te prosečna četrdesetogodišnjakinja stabilno stoji na nogama. Prihvatajući sebe, opuštena je u socijalnom funkcionisanju, tako da dobija novu dimenziju šarma i privlačnosti - naglašava naš sagovornik.

Samopouzdanje ostvarene žene neminovno se odražava i na erotskom planu, a ankete pokazuju da mnoge na početku svojih četrdesetih više uživaju u intimnim odnosima nego ranije, tvrdi Milivojević.

Foto: Shutterstock

- Promene do kojih dolazi sa ženinim sazrevanjem često izazivaju krize u braku ili vezi. Na početku svake veze ona i on prave neku vrstu nepisanog psihološkog ugovora o njihovom odnosu. Kako žena u četrdesetoj drukčije sagledava sebe, partnera i životne vrednosti od načina na koji je to radila na početku veze, ova promena dovodi do toga da bračni ugovor i međusobni odnosi moraju da se prilagode novonastaloj promeni - kaže psihoterapeut.

Plastičar najbolji drug

Kriza srednjih godina pojavljuje se kod žena koje se plaše starenja, a nastupa onda kada misle da su na pragu starosti. Svaka različito reaguje, neke su uplašene i depresivne, neke odbijaju da ostare tako što počinju da se ponašaju (naglašeno) mladalački. Milivojević kaže da je kriza obično povezana s nekim "okruglim" ciframa, kao što su 40, 45, 50. godina.

 

 

- Kada kriza srednjih godina počne da trese žene, one prvo pokušavaju da promene izgled, frizuru i način oblačenja, trude se da održe vitalnost i sačuvaju lepotu. Tu spadaju i raznorazne estetske operacije čiji je cilj da se sakriju godine, kao i razni "antiejdžing" tretmani. Kod određenog broja žena ovo životno razdoblje budi i depresiju. Pojavljuju se neraspoloženje, strah od bolesti, smrti... Boje se da više nisu lepe, postaju ljubomorne i nesigurne, sumnjaju da ih partner i dalje voli - navodi psihoterapeut.

Razvod u vazduhu

Kako god da se manifestovala kriza srednjih godina, jedno je sigurno - one shvataju da stare, da nemaju još mnogo vremena pred sobom, te preispituju dotadašnji način života. Milivojević kaže da to neretko može da se završi i odlukom da se razvedu.

Foto: Shutterstock

- Razvod ne mora da bude zbog veze sa drugim (mlađim) partnerom, to može da bude odluka da se živi sam ili da se živi s nekim drugim. Poznajem slučajeve kada su žene tada potražile neke svoje stare ljubavi, iz srednje škole i slično. Ipak, ukoliko ne postoji prevara ili neko treći, kriza srednjeg doba se retko završava razvodom - kaže naš sagovornik i dodaje da se u tom slučaju kriza najuspešnije leči razgovorom.

Prema njegovim rečima, razgovor i dobar odnos uvek su najbolji lek za raznorazne krize i stresove.

- Ljudi koji se vole mogu zajedno da prođu kroz sve i svašta i ipak ostanu zajedno. Važno je razumeti da osobu muči neka predstava o starosti u kojoj sebe vidi na način koji joj se ne dopada. Ne treba otpisivati, odbacivati ovakve njene strahove, jer (ona) tada ima utisak da je partner ne razume, tako da prestaje da s njim priča o toj temi. Jedni drugima treba da pomognemo kada ulazimo u nove životne faze - savetuje dr Zoran Milivojević.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija