• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

25.11.2021

22:16

DA LI JE ZDRAVIJE BELANCE ILI ŽUMANCE? Nutricionisti su dali jasan odgovor!

Ljubav

DA LI JE ZDRAVIJE BELANCE ILI ŽUMANCE? Nutricionisti su dali jasan odgovor!

Podeli vest

Jaja spadaju u namirnice životinjskog porekla, i ubrajaju se u jednu od najzdravijih vrsta hrane na svetu

U nutritivnom sastavu jaja, koja se sastoje od žumanceta i belanceta, dominiraju proteini, zdrave masti, mnogi vitamini i minerali.

Mnogi nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina, a pored toga što su laka za pripremu, postoje raznovrsni načini spremanja, kao i kreiranje recepta po ukusu i željama.

Ipak, oni koji vode računa o zdravoj ishrani treba da imaju na umu da žumance i belance nisu podjednako dobri, i da se jedan deo jajaeta izvdvaja u nutritivnom smislu u odnosu na drugi.

Šta je zdravije - žumance ili belance?

U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u belancetu - i oni su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.

Foto: Freepick

Obareno jaje

S druge strane, žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance.

Belance gotovo da nema masnoća, zbpog čega se često nalazi na jelovniku onih koji jedu hranu bogatu proteinima.

Kalorije

Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti - belance ima samo 17 kalorija, dok ih u žumancetu ima 55. 

Žumance takođe sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.

Zaključak

Iako oba dela jajeta imaju posebne zdravstvene benefite, treba istaći da je u nutritivnom smislu žumance bogatije od belanceta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija