• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.12.2021

10:16

OVO VOĆE ČUVA SRCE I BRANI OD VIRUSA! Bogato je vitaminima C, A, kalijumom i folnom kiselinom

Freepik.com

Ljubav

OVO VOĆE ČUVA SRCE I BRANI OD VIRUSA! Bogato je vitaminima C, A, kalijumom i folnom kiselinom

Podeli vest

Tokom hladnih dana, a posebno zbog aktuelnog virusa organizmu je potrebno što više vitamina C

Za mnoge je prva asocijacija na vitamin C citrusno voće jer ga najviše sadrži. Neka istraživanja o navikama u ishrani pokazala su da više od 50 odsto osoba preferira mandarine jer su male, lako se ljušte i ne puštaju sok, a slađe su od pomoranži i limuna.

Eterično ulje mandarine

U očuvanju zdravlja pomaže i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od raznih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje korišćenje u situacijama kada ste nervozni ili pod stresom. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Osim što su prave vitaminske bombe, pa je zdravo za imunitet da bar jednu pojedete dnevno za užinu, upoznajte se i s drugim korisnim svojstvima ove voćke.

Foto: Pixabay

Mandarine

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u telu. Kolagen i elastin su belančevine koje jačaju kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj vitamin je snažan antioksidans i pomaže organizmu da se pročisti i sačuva zdrave ćelije. Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 miligrama vitamina C.

Maske za suvu i masnu kožu

Ako imate izrazito suvu kožu, sok mandarine pomešajte sa žumancetom, kašikom meda i maslinovim uljem. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata, pa isperite mlakom vodom. Ako vam je koža masna, izmešajte mandarinu sa tri kaščice kreme, kašičicom jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Ovu masku držite na licu 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom, a od minerala sadrže kalijum, koji snižava krvni pritisak i čuva srce.

Vlaknasto belo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima, koja pomažu u snižavanju lošeg holesterola u krvi.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini odličnom namirnicom ako ste na dijeti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 2 godine

Mandarine su savrsene, obozavam ih, jedem ih kad god su u prodaji, a kad ih nema zamenjujem ih sa reishi kapsulama, koje poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova, (reiši gljiva direktno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema), pri tom jaca i imuni sistem.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17