• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.12.2021

20:00

OSNAŽITE SVOJU JETRU I POBOLJŠAJTE IMUNITET UZ OVU BILJKU

Pixabay

Ljubav

OSNAŽITE SVOJU JETRU I POBOLJŠAJTE IMUNITET UZ OVU BILJKU

Podeli vest

Želite li se rešiti probavnih tegoba, poput gasova i nadutosti, očistiti jetru od toksina, osnažiti imunitet i spriječiti dijabetes? Ako je odgovor da, isprobajte čaj od korena maslačka. Kao i za koprivu, i za maslačak mnogi misle da je obični, beskorisni korov, a to je daleko od istine. Maslačak je prepun nutrijenata i antioksidansa te vam može doneti velike zdravstvene dobrobiti

Maslačak je bogat izvor vlakana, vitamina A, K, E i C, folata, kalija, gvožđa, kalcija i magnezijuma. Jestiv i lekovit nije samo koren, već cela biljka - listovi, stabljika i cvetovi. Dok su listovi i koren gorkastog ukusa, cvetovi su slatkasti. Od korena i cvetova često se priprema lekoviti čaj, a listovi se mogu dodavati u razne salate i variva. 

Foto: Pixabay

Maslača čisti jetru, jača imunitet

Eliksir života i čistač jetre

U narodnoj medicini, maslačak se smatra „eliksirom života“ s obzirom na njegova pročišćavajuća svojstva. Osim što je čistač krvi, ima i laksativna svojstva te uklanja tragove umora. Od davnih dana koren maslačka primenjuje se kod gubitka apetita, bolova u mišićima i zglobovima, probavnih tegoba, žučnog kamenca, ekcema… Dakle, radi se o pravom savezniku vašeg zdravlja! Ruski lekari koriste koren maslačka za normalizaciju rada jetre i njezino čišćenje od toksina ili otrova.Njime se podstiče i rad žuči i metabolizam. Ovim moćnim korenom možete sprečiti aterosklerozu, kožna oboljenja te povišeni krvni pritisak.

Branje i sušenje korena

Koren maslačka bere se u rano proleće ili pak jesen. Lekovit je i u svežem i u sušenom obliku. Odlučite li sami vaditi koren maslačka, pronađite biljku u prirodi, na livadi ili šumskom puteljku daleko od saobraćaja. Pazite da ga izvadite celog (možete to učiniti uz pomoć lopatice) kako iz njega ne bi iscurio dragoceni lekoviti sok. Koren dobro operite i ostružite pa ga narežite na male komadiće. Sušite ga na svežem vazduhu raširenog na podlozi od 3 do 14 dana. Kada postane krhak i lomljiv pod prstima, znači da je suv. Tada ga možete i samleti. Pohranite ga u staklenu posudu i čuvajte do godinu dana.

Foto: Pixabay

Maslačak može da se koristi i kao varivo i za čorbu

Čaj od korijena maslačka – recept

Jednu kašičicu sušenog korena maslačka prelijte šoljicom kipuće vode (koristite li sveži koren, stavite jednu šaku na litru vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 10-ak minuta. Možete konzumirati nekoliko šoljica dnevno.  Od korena maslačka, prethodno zapečenog u pećnici i samljevenog, možete pripremiti i zdravu kafu.

Dobrobiti korena maslačka 

1. Deluje kao diuretik i čisti bubrege

Čaj od korena maslačka ima diuretska svojstva, potiče ispiranje bubrega i eliminaciju viška vode iz organizma. Veruje se da je to zbog visokog sadržaja kalijuma. Zato je ovaj čaj odličan kod nadutosti i problema sa zadržavanjem vode u organizmu, kao i kod neugodnih simptoma PMS-a.
 

2. Čuva zdravlje jetre i potiče njen detoks

Želite li svom organizmu i jetri priuštiti dobar detoks, čaj od korena maslačka će vam u tome itekako pomoći. Zahvaljujući beta-karotenu, što ga maslačak sadrži, ovaj čaj štiti zdravlje jetre. Koren maslačka sadrži i poseban antioksidans koji štiti jetru od oštećenja. Takođe, sprečava nakupljanje masnoća, koje s vremenom može dovesti i do bolesti poznate kao masna jetra. 

Foto: Pixabay

Mnogostruke koristi za zdravlje od maslačka

3. Uravnotežuje nivoe šećera u krvi

Koren maslačka ima antidijabetička svojstva. Deluje tako da stimuliše gušteraču na lučenje insulina te tako pomaže u održavanju zdravih nivoa šećera u krvi.  
 

4. Pomaže probavi i čuva dobre bakterije u crevima

Ovaj čaj deluje prijateljski prema dobrim bakterijama, poput bifidobakterija i laktobacila. Stoga, njegovom konzumacijom možete smanjiti nadutost i gasove te ublažiti druge probavne tegobe.
 

5. Snaži imunitet i deluje protivupalno 

Zahvaljujući antioksidansima i drugim nutrijentima, maslačak deluje protivupalno te jača obrambene snage organizma. Usto, bogat je proteinima i inulinom, pa  snaži organizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17