• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Priroda leči sve

15.12.2021

19:11

FRANCUSKA VODICA IZ MANASTIRA čiji recept datira iz 1611. godine I DANAS LEČI OVE TEGOBE!

adobe stock

Ljubav

FRANCUSKA VODICA IZ MANASTIRA čiji recept datira iz 1611. godine I DANAS LEČI OVE TEGOBE!

Podeli vest

Karmelićanska vodica je lekoviti napitak na bazi maticnjaka uz dodatak još dosta lekovitih biljaka. To je eliksir poput Sviden Bitera jer ima širok spektar lekovitih dejstava. Francuski naziv karmelićanske vodice je "Eau de Melisse des Carmes Boyer" a recept datira još iz 1611. godine. Ovaj biljni eliksir nastao je u jednom francuskom manastiru i kreirale su ga časne sestre karmelićanke. U to doba, matičnjak se kao plemenita, lekovita i cenjena biljka masovno uzgajao u manastirima

Matičnjak (Melissa officinalis) ima prijatan, osvežavajući miris i ukus nalik limunu, pa ga nazivaju i limun trava. Poznat je po tome da osvežava dušu i srce. Odličan je u slučajevima blaže depresije i melanholije jer podstiče pozitivno razmišljanje, podiže raspoloženje i vraća prirodnu volju i želju za životom. Čaj od matičnjaka karakterističan je i po tome što otklanja ili umanjuje strahove, koji prate mnoge psihičke poremećaje. Pored toga, ima umirujuće dejstvo i ublažava nesanicu. Zatim, pozitivno utiče na rad organa za varenje, jača srce, čisti krv, blago umanjuje pojačanu funkciju štitne žlezde (hipertireozu)... 

Foto: adobe stock

Matičnjak može pomoći pri smanjenju mnogih tegoba
Vraća volju za životom

Odličan je u slučajevima blaže depresije i melanholije jer podstiče pozitivno razmišljanje, podiže raspoloženje i vraća prirodnu volju i želju za životom

Karmelićanska vodica po izvornoj recepturi osim matičnjaka sadrži jos 13 lekovitih biljaka i 9 začina. Između ostalih, na spisku sastojaka se nalaze: ađjelika, limun, ruzmarin, lavanda, majčina dušica, kamilica, žalfija, cimet, muskatni oraščić, anis, korijander, klinčić, sandalovina... Zahvaljujuci tolikom broju biljaka, svrstava se u veoma lekovite napitke.

Kaze se da karmelićanska vodica zimi greje a leti hladi. Oduvek se upotrebljavala za ublazavanje glavobolje, depresije, nemira, strahova, hronicnog umora, vrtoglavice, lupanja srca, zgaravice, nadimanja, reumatskih bolova, menstrualnih bolova...

Izuzezna svojstva

Kaže se da karmelićanska vodica zimi greje a leti hladi

Danas u Francuskoj postoje preduzeća koja se bave proizvodnjom karmelićanske vodice i na pakovanju stoji "Eau de Melisse des Carmes Boyer". Pošto je vrlo prijatnog mirisa upotrebljava se i kao parfem.

U lekovite svrhe pije se ujutru po jedna mala kašika eliksira razređena u čaši hladne vode ili na kocku secera.

Postoji i pojednostavljen recept za pripremu karmelićanske vodice koji gotovo svako može pripremiti kod kuće i glasi ovako:

U 1 litar vodke ili konjaka ubacite 3 šake svežih listova matičnjaka (uključujući i cvetne vrhove), naseckanu koru od dva limuna (neprskanog), 1 kašiku usitnjenog korena anđelike. Ostavite da odstoji na tamnom i hladnom mestu 10-tak dana.

Nakon toga dodajte 65 g korijandera, 12,5 g cimeta, 12,5 g muskatnog oraščića, 1,5 g klinčića. Ostavite na istom mestu da odstoji jos 5 dana. Nakon toga procedite, naspite u tamnu flašu i spreman je za upotrebu. Ovako pripremljena karmelićanska vodica naravno nije toliko moćna kao originalna verzija.

Foto: adobe stock

Sami kod kuće možete napraviti lekoviti napitak

Napomena: Napitak se konzumira isključivo u preporučenim malim dozama i nikada čist, već uvek razblažen vodom, čajem ili šećerom. U svakom slučaju nije za decu ispod 12 godina starosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OSNAŽITE SVOJU JETRU I POBOLJŠAJTE IMUNITET UZ OVU BILJKU
Ljubav

OSNAŽITE SVOJU JETRU I POBOLJŠAJTE IMUNITET UZ OVU BILJKU

Želite li se rešiti probavnih tegoba, poput gasova i nadutosti, očistiti jetru od toksina, osnažiti imunitet i spriječiti dijabetes? Ako je odgovor da, isprobajte čaj od korena maslačka. Kao i za koprivu, i za maslačak mnogi misle da je obični, beskorisni korov, a to je daleko od istine. Maslačak je prepun nutrijenata i antioksidansa te vam može doneti velike zdravstvene dobrobiti

13.12.2021

20:00

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija