• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

19.12.2021

17:00

Ovaj položaj PODMLAĐUJE CELO TELO! Probajte najsavršeniju vežbu za VITALNOST!

Ljubav

Ovaj položaj PODMLAĐUJE CELO TELO! Probajte najsavršeniju vežbu za VITALNOST!

Podeli vest

Ova asana poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, ublažava simptome menopauze i zamora, održava kičmu mladom i elastičnom, uspostavlja harmoniju čitavog organizma

Položaj sveće ili asana sarvangasana je u jogi najsavršenija vežba za podmlađivanje svih organa. Sarva znači ceo, a anga telo, te je ova "kraljica asana" namenjena za celo telo. Poseduje čitav niz benefita (otuda "kraljica"), dok pojedini autori navode da se ne mogu ni pobrojati sve dobrobiti ovog položaja, kaže instruktorka joge Zorana Matović. Recimo, da limfni sistem nema srce, ovakav obrnuti položaj - uz pomoć gravitacije - bio bi dovoljan da zameni "pumpu" i učini da se telo vrlo efikasno oslobodi toksina.

Dok ne osetite napor

- Sarvangasana stimuliše rad tiroidne žlezde, prostate i abdominalnih organa. Prijatno isteže ramena i vrat i povećava dotok krvi i kiseonika u mozak. Ova asana poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, ublažava simptome menopauze i zamora, održava kičmu mladom i elastičnom, uspostavlja harmoniju čitavog organizma... - kaže Zorana Matović.

Foto: Shutterstock

Ako ste manje napredan vežbač, pridržite kukove šakama

Ograničenja

Neke škole zagovaraju da sarvangasana nema nijedno štetno delovanje dok druge govore da nije za one koji imaju uvećanu štitnu žlezdu, jetru ili slezinu, povećan krvni pritisak ili za one koji pate od neke srčane bolesti. Najbolje je naći zlatnu sredinu i pratiti osećaje u telu tokom izvođenja i nakon asane, savetuje instruktorka.

Kako biste je pravilno izveli, za početak lezite na leđa, ruke opružite uz telo, dlanove postavite na pod.

- Lagano udišite i podižite ispružene noge, ne savijajući kolena, sve dok ih ne dignete iznad sebe. Čim postignete takav položaj, izdižite trup rukama, oslanjajući kukove na šake. Odatle potiskujte trup dalje prema gore, sve dok ne dođe u istu liniju sa nogama, u vertikalni položaj iznad vas. Brada je pritisnuta uz grudi. Dišite trbuhom takozvano donje disanje i ostanite u ovom položaju dok ne osetite napor - savetuje joga instruktorka.

Vežbu završite laganim spuštanjem trupa, a potom i nogu na pod i trudite se da ne padnete naglo. Nekoliko minuta ostanite u ležećem položaju dišući ravnomerno kako bi se krvotok vratio u normalno stanje.

Estetski hirurg

Osobe koje redovno vežbaju sveću imaju predivan ten, zategnuto lice i izgledaju veoma mladoliko, objašnjava naša sagovornica, naglašavajući da se njeno izuzetno dejstvo bazira na gravitaciji.

Foto: Shutterstock

Sveća ima više varijacija...

Varijacije

Evo nekoliko varijacija na zadatu temu...

* Jedna noga ostaje gore dok drugom nogom savijajući je u kolenu težite da dotaknete pod ili u zavisnosti od gipkosti možete i ispruženu nogu spuštati na pod

* Prste na stopalima možete zategnuti ili sasvim opustiti stopala

* Stopala možete udaljiti jedno od drugog

* Za naprednije, ruke mogu da budu pored tela ispružene tako da prsti budu usmereni ka stopalima

- Pri izvođenju i sami možete vrlo brzo shvatiti njeno izuzetno dejstvo, jer sile gravitacije deluju obrnuto na naše telo. U njoj se odmaraju srce i pluća. Pritiskanje brade na grudi onemogućava navalu krvi u glavu, a uz trbušno disanje se izbegava skupljanje krvi na jednom mestu - tvrdi naša sagovornica i navodi još nekoliko benefita:

* Vratne žile se pune krvlju, pa štitna žlezda, krajnici, ušne žlezde, grudna žlezda i pluća dobijaju svežu hranu

* Organi donjeg tela nalaze se iznad ostalih organa, pa se svi ovi organi oslobađaju viška krvi

* Za sve one koji previše stoje na poslu, redovno praktikovanje asane može sprečiti pojavu proširenih vena

Foto: Shutterstock

... i ovo su neke od njih

* Jak pritisak u predelu bubrega temeljno čisti naslage toksina i otpadnih materija u bubrezima

* Odstranjuje višak sala oko struka

* Povoljno utiče na dijabetes

* Životna snaga i energija se vraćaju kod onih koji svakodnevno vežbaju

* Najdelotvornije je sredstvo za lečenje i podmlađivanje svih organa
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17