• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Priroda leči sve

23.12.2021

20:24

OVA MAST VAM ČESTO POMAŽE PROTIV BOLOVA, A ŠTA JE ZAPRAVO U NJENOM SASTAVU? Saznajte!

Shutterstock

Ljubav

OVA MAST VAM ČESTO POMAŽE PROTIV BOLOVA, A ŠTA JE ZAPRAVO U NJENOM SASTAVU? Saznajte!

Podeli vest

Većina je već čula za konjsku mast, koja je inače čuvena po tome da ublažava bolove u mišićima, zglobovima i kostima. O kakvom preparatu je reč, šta zapravo ulazi u njegov sastav i za šta se sve može koristiti?

Na tržištu postoji tzv. zelena i crvena konjska mast ili konjski balzam. Pored prvobitno navedene namene, ove masti su potpuno prirodni preparati koji se koriste za negu kože, dok se crvena mast koristi i kao sredstvo protiv celulita.

Konjska mast je dobra za podsticanje cirkulacije, eliminiše otoke, podlive i ublažava mišićne grčeve. Budući da su profesionalni sportisti posebno podložni povredama mišića i zglobova, ova mast se preporučuje i za njih. Zelena konjska mast ima i efekat hlađenja, pa se koristi prilikom masaža.

Šta ulazi u sastav konjske masti?

Nemačka je zemlja iz koje potiče originalan recept za ovaj 'čudotvorni' balzam. Zašto se zove baš ''konjska mast? Verovali ili ne, ova mast nema nikakve veze sa konjima, zapravo je reč o grešci prilikom prevoda sa eng. jezika - Horse chestnut balsam - što znači balzam od divljeg kestena, ali je pogrešno preveden kao konjski balzam (horse) i tako se do dana današnjeg taj naziv održao u narodu.

Foto: Shutterstock

Greškom u prevodu mast čiji je osnovni sastav kesten- postao je konjska mast

Konjska mast ima bogat sastav od isključivo prirodnih sastojaka, a to su: divlji kesten, vinova loza, kamilica, matičnjak, hajdučka trava, valerijana, hmelj, komorač. Bazu čine alkohol, voda i ricinusovo ulje.

Za šta se koristi konjska mast?

Zelena konjska mast ima efekat hlađenja i deluje slično analgetiku (ublažava bolove). Ona prodire duboko u kožu i poboljšava cirukulaciju dotičnog područja. Takođe sprečava pojavu grčeva i upalnih procesa. Koristi se kod opekotina i promrzlina. Ruzmarin i arnika, sastojci koji takođe ulaze u sastav zelene konjske masti, ublažavaju simptome reume, gihta i bolove u mišićima. Zelena konjska mast deluje protiv upaljenih i proširenih vena i hemoroida. Ova mast se odlično upija u kožu i ne ostavlja masne tragove. 

NE posle tuširanja!

Nemojte koristiti konjsku mast odmah posle tuširanja, budući da stvara vrlo neprijatan osećaj gorenja/pečenja kože. Ovo se dešava zahvaljujući tome što momentalno poboljšava prokrvljenost!

Nasuprot zelenoj, crvena konjska mast zagreva mesto na koje se aplikuje. Preporučuje se kod oporavka nakon nezgoda, kod diskus hernije i problema sa kukovima. Dobra je za tretman sportskih povreda i upale mišića. Crvena konjska mast sadrži i imelu i mirođiju, pored ostalih prirodnih sastojaka. Crveni konjski balzam je dobar za cirkulaciju, a posebno se preporučuje osobama sa sindromom hladnih stopala i ruku. Nemojte koristiti konjsku mast odmah posle tuširanja, budući da stvara vrlo neprijatan osećaj gorenja/pečenja kože. Ovo se dešava zahvaljujući tome što momentalno poboljšava prokrvljenost. Crvena konjska mast je dobra kod išijasa i diskus hernije. Nakon aplikacije zagreva bolno mesto i na taj način ublžava simptome ovih oboljenja. Crveni konjski balzam je odličan i protiv celulita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike
Ljubav

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike

Prirodni lekovi protiv bolova su najčešće raznorazni biljni analgetici koji mogu imati važnu ulogu kod ublažavanja boli. Biljni analgetici su se u mnogim situacijama pokazili kao idealno rešenje, s obzirom na činjenicu da je veoma teško pronaći idealan sintetički analgetik koji bi trebalo da deluje protiv bolova, bez dodatnog uticaja na druge bitne elemente centralnog nervnog sistema (svest, motorika, senzorna percepcija...). Nije zanemarljiv ni njihov negativan uticaj na sluzokožu želuca

16.12.2021

20:10

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija