• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/24sata.hr

02.01.2022

12:55

DETOKS POSLE DVA DANA BANČENJA! Oporavite se uz pečurke, šetnju i kupke!

Ljubav

DETOKS POSLE DVA DANA BANČENJA! Oporavite se uz pečurke, šetnju i kupke!

Podeli vest

U vreme praznika teško je odoleti jelu i piću, a tradicionalno prejedanje neretko izaziva i ozbiljne zdarvstvene probleme...

Kod oporavka od kalorijskog i alkoholnog udara na telo i um (nivo energije) treba imati u vidu da, kao što nije dobro preterivati, isto tako nije dobro ni nakon toga gladovati, te se i u oporavku vodite zlatnom sredinom.

Iz kreveta u šetnju

Za početak, obezbedite sebi dovoljno sna, a svako jutro se potrudite da uradite lagane vežbe istezanja i disanja - na taj način ćete omogućiti organizmu veću količinu kiseonika. Joga je takođe odlično sredstvo za pročišćenje organizma.

Foto: Shutterstock

Idealno je prošetati pola sata dnevno

Oporavite lice

Izmorenu kožu lica nahranite hranljivom maskom, najbolje domaćom. Recimo, pripremite masku od jogurta sa malo banane i kašičicom meda ili maslinovog ulja pomešanog sa žumancetom. Lice će vam blistati.  

Uz vežbice možete pustiti i neku opuštajuću muziku koja će vas dodatno relaksirati. Pored toga, bilo bi idealno prošetati pola sata dnevno.

Šitake na meniju

Kada je reč o tome šta unostiti u organizam, pre svega treba piti što više vode, tačnije oko dva litara. Započnite i završite dan mlakom vodom s malo limuna, ili ujutru “smućkajte” neki okrepljujući smuti. 

Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, najbolje breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu.

Foto: Shutterstock

Čorba od pečuraka krepi dušu 

Jedite češće, ali manje obroke. To će vam vratiti energiju i sprečiti nagle padove šećera u krvi, što dovodi do žudnje za hranom. Izbegavajte ono što se jeli prethodnih dana: hranu koja sadrži mnogo šećera, rafinisane namirnice, kao i one životinjskog porekla, jer zakiseljuju organizam.

Da biste povratili ravnotežu uključite u ishranu sveže voće i povrće (alkalne namirnice), kao što su bademi, kelj, spanać, limun, jabuke, kruške, peršun, kivi, ananas, papričice, mandarine, banane, šargarepa, zelena salata, brokoli, bundeva, celer, avokado, grepfrut, crni i beli luk.…

Stručnjaci preporučuju da se nakon praznika konzumiraju šitake: one oporavljaju imunitet i smanjuju nivo holesterola.

Masaža, kupke

Masaža će vam pomoći da izbacite svu tenziju i napetost iz organizma, a samim tim poboljšati plan oporavka. Osim profesionalaca, imajte na umu i da ruke voljenog bića pune ljubavi mogu da pomognu.

Foto: Shutterstock

U kadu sipajte trećinu šolje jabukovog sirćeta

Umirujući i detoks efekat imaju i mirišljve kupke. Rastvorite po četvrtinu šolje soli, gorke (epspm) soli i sode bikarbnone u ključaloj vodi (oko pola litara). Napunite kadu toplom vodom i sipajte trećinu šolje jabukovog sirćeta. Ubacite rastvorene soli i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja (lavanda, nana, pomorandža, ruzmarin). Natapajte se 30 minuta ili koliko dugo želite.  

Recepti plus: tri detoks smutija
Zeleni

Sastojci: 2 šolje kelja/raštana, 2 šolje spanaća, trećina krastavca, pola jabuke, komadić svežeg đumbira, banana, 3 kašičice čija semenki, sok od pola limuna, 3 šolje vode.

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sok bez komadića. Od ove količine dobićete dve velike čaše soka dovoljne za dnevne potrebe. Za najbolji učinak jednu čašu popijte pre doručka, a drugu oko tri sata posle podne.

Narandžasti

Sastojci: 3 šargarepe, paprika babura, krastavac, jabuka ili pomorandža, pola limuna.

Foto: Shutterstock

Smuti će vas "podići iz mrtvih"

Priprema kao i kod prethodnog smutija. Ovaj napitak pružiće vašoj jetri dodatni podsticaj i doprineće očuvanju opšteg zdravlja.

Ljubičasti

Sastojci: 1,5 šolja mešanog bobičastog voća (borovnica, kupina, malina), pola šolje kokosovog mleka, šolja vode, malo ovsenih pahuljica.

Priprema kao i kod prethodnog smutija. Bobičasto voće sadrži obilje antioksidansa i vlakana. Osim toga, boju im daju prirodne materije poznate pod nazivom antocijanini, koje imaju snažna protivupalna svojstva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija