• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.01.2022

10:12

DOKTOR Perišić otkriva šta znači kada vam je povišen OVAJ PARAMETAR u krvi

Ljubav

DOKTOR Perišić otkriva šta znači kada vam je povišen OVAJ PARAMETAR u krvi

Podeli vest

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je na Tv Prva gde je govorio o važnim paramertima u krvnoj slici, pa dodao da je dovoljno da deca jednom godišnje vade krv

Lekari su saglasni da krvna slika treba da se radi jednom godišnje ili u šest meseci u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

- Nije samo hemoglobin, nisu samo bela krvna zrnca i krvne pločice, nego MCV, MCHC.

Šta znači MCV - to je takozvani volumen zapremine eritrocita, a ako neko ima i normalan hemoglobin i normalan broj eritrocita, ali je MCV smanjen, znači fali mu gvožđa.

Ako je MCHC, znači srednja koncentracija gvožđa, snižena, on ima deficitnu anemiju. To mora da se čita. I ima još jedna analiza, piše RDV, znači da li su eritrociti različite veličine. To su fini pokazatelji deficita gvožđa, ali ima još jedna stvar - da li je dete anemično ili ne, bitno je znati da bi se sprovela terapija preparatima gvožđa, a tu uvek mora da se radi feritin - pojasnio  je doktor Vojislav Perišić.

Foto: Pixabay

Krvna slika

Dr Perišić objašnjava kako se prepoznaje da li je reč o bakterijskoj ili virusnoj infekciji, a kada smo bolesni najviše gledamo u CRP kao parametar u krvnoj slici.

 CRP analize, kao i krvna slika, će vašem lekaru dati bolji uvid u vaše zdravstveno stanje.

- Za CRP je ovako pravilo - do 50 povećanje su virusi, od 50 do 70 mogući virusi, moguće bakterije, preko 70 verovatno bakterije. Drugo, CRP-u treba nekoliko sati da skoči od početka temperature, treba mu 10 do 12 sati. Ali ako pacijentu nije dobro, treba mu vremena da poraste CRP, ali skoče leukociti, preko 40.000, dolaze oni granuloziti. Još jetra nije stigla da napravi CRP, ali leukociti su visoki, to znači da će i CRP biti povišen za par sati. Ali mi uzimamo jedinjenje u krvi koje se zove prokalcitonin, to je jedinjenje koje pravi jetra, a koje, ako je u pitanju bakterija, u roku od sat vremena skače gore, kaže dr Perišić

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 2 godine

Zašto je onda CRP kod korone uglavnom prrko 100 ako su virusi Crp do 70?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!
c

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

16.04.2024

22:32

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija