• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.01.2022

22:23

ORASI SU RIZNICA ZDRAVLJA! Smanjuju stres i usporavaju starenje!

unsplash.com

Ljubav

ORASI SU RIZNICA ZDRAVLJA! Smanjuju stres i usporavaju starenje!

Podeli vest

Osim što imaju prijatan gorkasto-slatki ukus, orasi nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući ih jelom dostojnim bogova, dok nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može značajno da ublaži znakove starenja, zaštiti od srčanih oboljenja

Čuva zdravlje srca

Orah je neverovatan izvor vrednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Ovi plodovi sadrže i veliku količinu alfa-linolenske kiseline, vrstu omega-3 masnih kiselina, koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i kalcifikacije krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak.
S druge strane, mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju optimalnog nivoa insulina u krvi, smanjuju holesterol i trigliceride, dok veliki broj fitonutrijenata pomaže telu u borbi protiv starenja, prostate i dojki, neuroloških bolesti i upala.

Foto: Shutterstock

Orasi otklanjaju stres


Otklanja stres

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak - poznato je da ove kiseline pomažu kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti. Orah i njegovo ulje takođe doprinose smanjenju nivoa stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom, tvrde naučnici.

Imate problema s nesanicom? Umesto tableta za spavanje, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.

Neguje kožu

Orahovo ulje, osim što se koristi u ishrani i kao začin, za spoljnu upotrebu hidrira, podmlađuje kožu i pegla bore, njime se leči perut, opadanje kose i prekomerna masnoća. Nalazi se u mnogim proizvodima za negu, a izvrsno je i kao ulje za masažu. Vitamin E u samim orasima veoma je dobar za kožu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17