• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Stil

23.01.2022

12:09

SAVET ONKOLOGA ZA DUG ŽIVOT! Usvajanjem ovih jednostavnih navika čuvate telo od raka!

Ljubav

SAVET ONKOLOGA ZA DUG ŽIVOT! Usvajanjem ovih jednostavnih navika čuvate telo od raka!

Podeli vest

Broj obolelih od ove opake bolesti je svake godine sve veći, zato je neophodno na vreme prepoznati simptome. Ukoliko se rak ustanovi na vreme, šanse za dug život su veće. Onkolozi su izdvojili najčešće simptome koji ukazuju da se u telu nastanio rak...

Najbolji način za kontrolisanje kancera je svakako redovna poseta lekara i sistematski pregledi koje većina ljudi izbegava. Jasni signali se javljaju tek kada se bolest razvila i zahvatila organe velikim delom. Ukoliko primetite bilo kakvu nelagodnost javite se lekaru.

Slabost

Ona je izazvana značajnim gubitkom krvi u malignim izraslinama u crevima ili želucu. Krvarenje dovodi do gubitka proteina hemoglobina, čija je glavna funkcija transport kiseonika do tkiva i organa, zbog čega se oseća slabost.

Foto: Shutterstock

Slabost nastaje zbog manjka kiseonika u krvi
Nagli gubitak težine

Ako izgubite oko 5 kg mesečno iz neobjašnjivih razloga, ovo je alarm da se javite lekaru. Gubitak kilograma može biti pokrenut zbog narušenog zdravlja pluća, želuca i gušterače.

Temperatura koja ne prolazi danima 

Povećana telesna temperatura je reakcija na narušen imuni sistem i na napad ove bolesti.

Bol

Ovaj simptom se pojavljuje u poslednjim fazama raka.

Foto: Shutterstock

Ne čekajte da vas nešto ozbiljno i dugo boli, već na prve znake nelagode posetite lekara

Rak je podmukla bolest koja brzo napreduje, zato je redovan pregled neophodan. Da biste je izbegli zdrav način života je neophodan. 

Ove navike je potrebno usvojiti:

Nerafinisano (hladno ceđenjo) ulje konzumirati što češće
Gazirane sokove izbaciti 
Jela iz mikrotalasne ne konzumirati 
Na tesne grudnjake zaboravite
Alkohol izbaciti iz upotrebe 
Gotovoj smrznutoj hrani kažite ne 
Vodu nikad ne pijte ukoliko je bila zamrznuta i nikako iz plastične ambalaže
Kontraceptivne pilule su zabranjene
Dezodoransi nisu zdravi
Šećer u bilo kojoj formi svesti na minimum


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17