• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

23.01.2022

14:36 >> 14:44

5 NAČINA NA KOJE UNIŠTAVATE SVOJE TELO, a da toga niste svesni! I zato imate SLAB IMUNITET!

Ljubav

5 NAČINA NA KOJE UNIŠTAVATE SVOJE TELO, a da toga niste svesni! I zato imate SLAB IMUNITET!

Podeli vest

Čini vam se da svake godine obolevate od viroza, prehlada i drugih respiratornih infekcija i imate utisak da vam se imunitet sasvim srozao, ali niste sigurni šta bi moglo da bude uzrok

Funkcija imunog sistema je da štiti organizam od svih činilaca koji bi mogli da naruše naše zdravlje. Sa teško oštećenim imunim sistemom niko ne može da se izbori sa bolešću uprkos najefikasnijoj terapiji.

Ovo su jednostavna pravila za podizanje imuniteta, što znači da svako ponašanje suprotno ovim preporukama nehotice uništava vaše telo:

Foto: Shutterstock

Sve počinje od pravilne ishrane

1. Pravilno se hranite, vodite računa šta, kada i koliko jedete. Stalno grickanje, “fast” i “junk food”, pekare ali i preterana količina zdravih grickalica, badema, kikirikija, umanjuju imunitet. Pijte dovoljno tečnosti, pre svega vode, izbacite “kola” i energetska pića, industriske sokove i vodite računa da samo povremeno i umereno pijete alkohol. Šećeri i cigarete smanjuju imunitet.

2. Obezbedite oko 8 sati noćnog sna

3. Provedite deo dana na svežem vazduhu. Nađite park u blizini, svakodnevno šetajte, budite fizički aktivni, a vežbanje se naročito preporučuje na svežem vazduhu.

Foto: Shutterstock

Vežbanje se naročito preporučuje na svežem vazduhu

4. Okrenite se (posle obaveza) muzici, čitanju, druženju, hobijima. To su sve aktivnosti koje snižavaju kortizol, hormon stresa.

5. Naučite da kažete “ne” i družite se sa pozitivnim ljudima

Povećajte unos vitamina C i D

Kada je reč o jačanju imuniteta, ne postoje važniji vitamini za obranu od prehlade i gripa od vitamina C i D. Vitamin C snaži imunitet i podstiče delovanje belih krvnih zrnaca, a studije su pokazale da se dodatnim unosom ovog nutrijenta takođe skraćuje trajanje prehlade.

Uzimajte što više svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C (limun, limeta, paradajz, paprika, pomorandža, grejpfrut, kivi...), a možete preventivno uzimati oko 1000 mg u obliku dodataka ishrani. Ako osetite prve simptome gripa, povećajte dozu na 4000 mg.

Foto: Shutterstock

Uzimajte što više svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C

Drugi važan antioksidans koji neretko nedostaje modernom čoveku koji uglavnom boravi u zatvorenom, jeste - vitamin D. Stoga, kad god ste u prilici, izađite u prirodu i “kupajte” se u sunčevoj svetlosti barem 15-20 minuta kako biste podstakli stvaranje ovog vitamina.

Takođe, jedite masnu ribu, poput lososa, tunjevine i skuše. Šitaki pečurke, sok od pomorandže i mleko mogu da pomognu da podignete nivo ovog antioksidansa, a možete ga unositi i u obliku dodataka ishrani.

Ne zaboravite na probiotike

Setite se da je naša crevna mikroflora odgovorna za više od 80 odsto imuniteta. To znači da obrana od virusa počinje u crevima. Ako želite da povećate unos probiotika, u ishranu uvrstite kiseli kupus koji ujedno obiluje i vitaminom C. Konzumirajte i druge fermentisane namirnice poput jogurta, kefira, turšije...

Foto: Shutterstock

Kisele namirnice čuvaju creva i imunitet

Pripazite i na unos prebiotika - namirnica koje hrane vaše dobre bakterije. Među takve namirnice spadaju beli i crni luk, praziluk, špargle, banane...

Sirovi beli luk je odličan ne samo kao hrana za dobre bakterije, već sadrži i sumporno jedinjenje alicin, koji ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Osim probiotika i prebiotika, konzumirajte svežu, sezonsku hranu (idealno organsku), voće, korenasto i zeleno lisnato povrće, jer sve ove namirnice dodatno jačaju vaš imunitet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVAJ CITRUS JE VITAMINSKA BOMBA! Ojačajte imunitet i zasladite se!
Ljubav

OVAJ CITRUS JE VITAMINSKA BOMBA! Ojačajte imunitet i zasladite se!

Citrusnom voću, koje se zbog bogatstva vitaminom C više jede baš u vreme virusa, dodajte još jednu vrstu. Za razliku od pomorandži, mandarina, klementina, kumkvat je malo slađi i jede se zajedno sa korom. Prvobitno je uzgajan samo u Kini, a danas je njegova proizvodnja proširena po celom svetu. Ovo voće, kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E, koji nas štite od virusa i bakterija. Evo još nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da probate ovo voće

28.12.2021

17:16

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija