• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.01.2022

09:18

KISELI KUPUS JAČI OD PREHLADE! Prirodno sredstvo za jačanje IMUNITETA - a ove osobe ne bi trebalo da ga JEDU

Ljubav

KISELI KUPUS JAČI OD PREHLADE! Prirodno sredstvo za jačanje IMUNITETA - a ove osobe ne bi trebalo da ga JEDU

Podeli vest

U našim krajevima zima se ne može zamisliti bez kiselog kupusa!

Bilo da ste ga sami s jeseni složili u burad ili ga kupujete na pijaci, dobar je i za salatu, varivo, podvarak i nezaobilaznu sarmu. Kiseli kupus se u vreme virusa i prehlada od davnina koristio za jačanje imuniteta jer je retko koje povrće sadrži sve sve važne vitamine i minerale.

U 100 g kiselog kupusa ima čak 20 miligrama vitamina C. Tu su i vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, i belančevine. Svi ti elementi su od velikog značaja za zdravlje našeg organizma.

Ako niste znali...

Manje je poznato, ali je činjenica da je moreplovac Džejms Kuk, tokom dugih plovidbi na otvorenom moru, svoju posadu hranio kiselim kupusom. Na taj način je posada bila zaštićena od mnogih bolesti koje su se javljale usled nedostatka određenih elemenata, u kojima su inače moreplovci oskudevali.

Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus

Za razliku od svežeg, kiseli kupus obiluje probiotičkim bakterijama koje prijaju sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizama ova namirnica se uvek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno tokom terapije antibioticima.

Mana - diže krvni pritisak

Zbog velike količine soli koja se koristi za kiseljenje kupusa ovu namirnicu ne bi trebalo preterano da jedu osobe sa visokim krvnim pritiskom.
Zbog soli se višak tečnosti zadržava u organizmu i teško se izbacuje, a time se remeti odnos kalijuma i natrijuma, što utiče na pojavu grčeva u mišićima. 

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim, i za čišćenje celog organizma od toksina.

Kiselkasti prirodni sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa najpoznatiji je i najdelotvorniji lek protiv mamurluka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija