OVA SUPA JE SPAS! Toliko će vam ojačati IMUNITET da nikada nećete biti BOLESNI!
Pomoćna narodna lekovita sredstva ne mogu da naprave štetu organizmu, mogu samo da pomognu u borbi za jači imunitet...
31.01.2022
22:00
Shutterstock
Ljubav
Zbog obilja korisnih sastojaka i lekovitih svojstava, prava je šteta što se sočivo češće ne nalazi na našim trpezama. Rastvorljiva vlakna ove mahunarke koja vodi poreklo sa Bliskog istoka snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, pa na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. S druge strane, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega smanjuju rizik od karcinoma debelog creva. Sočivo je i moćno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola u krvi, ali se ne preporučuje osobama koje pate od gihta.
Njegova zrnca su pravi rudnik vitamina B kompleksa (posebno B1 i B9) koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti. Bogatstvo kalijuma doprinosi regulisanju srčanog ritma i prometu materija u organizmu, kontroliše ravnotežu vode, pa samim tim i krvni pritisak, a tu su još i magnezijum, fosfor, molibden, mangan i cink.
Foto: Shutterstock
* podstiče probavu
* pomaže protiv nadimanja i grčeva
* prirodni je laksativ
* eliminiše toksine iz tela
* daje vitalnost i energiju
* stimuliše rad srca
* opušta krvne sudove, čime se povećava cirkulacija
* jača imunitet
* blagotvorno deluje na bubrege i urinarni trakt
* pomaže u iskašljavanju
* neguje i čisti kožu
Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata i proteina (od industrijski popularnih biljaka jedino soja ima više belančevina) sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Poručuje se kod oporavka nakon bolesti, jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.
Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. To stabilizuje nivo šećera u krvi, što je posebno važno za one koji povremeno imaju napade hipoglikemije.
Sočivo je malo ali moćno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola u krvi, a istovremeno se odlično bori protiv zatvora i služi u prevenciji poremećaja u varenju hrane poput sindroma iritabilnih creva.
Foto: Shutterstock
Postoje razne vrste sočiva, različitih boja, od crvene i zelene, koja je kod nas najzastupljenija, do braon i crne, a u zavisnosti od vrste kuva se od 10 do 40 minuta. Najbolje se kombinuje sa pirinčem, koji ima približno jednako vreme pripreme, a kada se priprema sa mesom, dobro ide uz prasetinu ili piletinu.
Od njega se prave pirei, umaci, neke vrste hleba i kolača, dok se kod nas najčešće jede kao kuvano čorbasto jelo. Za bolje varenje se tokom kuvanja mogu dodati kim, nana ili komorač.
Foto: Shutterstock
Sočivo sa kobasicama
Sastojci: 300 g zelenog sočiva, crni luk, maslinovo ulje, čen belog luka, 8 kobasica po izboru (recimo dimljene roštiljske), trećina šolje belog vina, četvrtina šolje vode, maslinovo ulje, so (samo po potrebi), biber, seckani peršun ili celer. Foto: Shutterstock
Priprema: Propržite u šerpi crni luk, dodajte sočivo, promešajte i nalijte vode da ogrezne. Kuvajte na srednjoj temperaturi, biće potrebno taman toliko dok se ne isprže kobasice. U međuvremenu na tiganju propržite na listiće iseckan beli luk i izvadite ga sa strane. U istoj masnoći propržite kobasice, oko pet minuta sa svake strane, vratite beli luk i dodajte mešavinu belog vina i vode. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 15 minuta. Kobasice izvadite sa strane, a u sos od vina i belog luka sipajte oceđeno sočivo, promešajte i probajte. Posolite samo ako je neslano, dodajte biber. Vratite kobasice u tiganj preko sočiva i pospite peršunom ili celerom.
Musaka sa patlidžanom i tikvicama
Sastojci: 400 g krompira, patlidžan srednje veličine, 2 manje tikvice, 200 g zelenog sočiva, 80 g suvih šljiva, 20 g oraha, 4 kašike paradajz pirea, pola kašike ruzmarina, povrtna supa, so i biber, rendani sir za posipanje. Foto: Shutterstock
Priprema: Sočivo skuvajte do pola, što znači oko 15 minuta kuvanja, suve šljive obarite par minuta. U vatrostalnu posudu ređajte na kolutove iseckan krompir, pa patlidžan i tikvice isečene na šnite, zatim seckane šljive i sočivo sa orasima. Završni sloj neka bude red patlidžana i krompira. Paradajz pire razblažite povrtnom supom i prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom, posolite, pobiberite i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Deset minuta pred kraj pospite rendanim sirom i zapecite. Napomena: umesto krompira možete da koristite samo patlidžan i tikvice koje takođe možete pre ređanja da malo izgrilujete ili ih zapečete u rerni.
Salata sa tunjevinom
Sastojci: 300 g crvenog sočiva, konzerva tunjevine, pola manje glavice crvenog luka, srednji krastavac. Za preliv: veza peršuna, iseckana, 2 kašike maslinovog ulja (ako je tunjevina masna, izostavite ulje), čen belog luka, izgnječen, kašika soka od limuna, so, biber.
Priprema: Sočivo operite, pa skuvajte (dovoljno je pet minuta u kipućoj vodi) i ocedite. Crveni luk iseckajte sitno, a krastavac na kockice. Sjedinite tunjevinu, sočivo, luk i krastavac, beli luk izgnječite, pomešajte s peršunom, uljem i limunovim sokom. Posolite, pobiberite i sve sastavite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Na naslovnoj strani "Hrvatskog tjednika" pojavila se skandalozna karikatura koja, čini se, prikazuje patrijarha SPC Porfirija sa krvavim nožem među zubima, uz poziv na veliki skup otpora "jugosrpskim fašistima".
06.12.2025
14:48
Marija R, majka dečaka Vuka R. (13) iz Kraljeva, kog su vršnjaci iz škole napali i na brutalan način se iživljavali nad njim, oglasila se za Informer.
06.12.2025
12:23
Analitičar Dragoslav Bokan, komentarisao je užasno vršnjačko nasilje koje je pretrpeo jedan trinaestogodišnji dečak, a nasilnici su ga prilikom maltretiranja nazivali i "ćacijem".
06.12.2025
14:12
Izgubiš izbore, ubedljivo. A onda tvrdiš da si, u stvari, pobedio tako što si izgubio!?! Kako je to moguće?! Pa, eto tako.
06.12.2025
14:07
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.
06.12.2025
13:32
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Hotelski i smeštajni kapaciteti za novogodišnju noć širom Srbije su gotovo puni, međutim, jedna destinacija se tradicionalno ističe po broju rezervacija i još uvek niskim cenama, a to je Vrnjačka banja.
06.12.2025
11:05
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
06.12.2025
11:57
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
06.12.2025
10:30
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
06.12.2025
10:00
Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas oko podne na zaobilaznom putu kod Banje Koviljače, u kojoj je povređeno čak pet osoba.
06.12.2025
14:45
Policija je objavila snimak bahate vožnje na auto-putu kod Surčina, na kojem se vidi kako vozač "poršea" juri brzinom od 233 kilometara na čas.
06.12.2025
14:20
Kako saznajemo, u porodičnoj kući u Čačku pronađena su tela muškarca (47) i njegovih roditelja, za koje se procenjuje da imaju oko 75 godina.
06.12.2025
11:28
Beživotna tela dva muškarca i žene pronađena su jutros u jednoj porodičnoj kući u Čačku.
06.12.2025
11:20
Građani Dolova kod Pančeva u šoku su nakon što je otkriven užas koji se dešavao u njihovom komšiluku.
06.12.2025
09:59
Pobesneli Ukrajinci demolirali su minibur Teritorijalnog centra za regrutaciju.
06.12.2025
14:12
Nova američka strategija nacionalne bezbednosti izbegava kritike na račun Rusije, piše britanski „Telegraf“.
06.12.2025
13:00
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
06.12.2025
12:32
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
06.12.2025
11:49
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
06.12.2025
11:00
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Glumica Margo Robi otkrila je detalje o erotskim scenama u filmu "Orkanski visovi" u kom glumi uz Džejkoba Elordija.
05.12.2025
14:14
Danas se navršava pet godina od smrti Džeja Ramadanovskog, a njegova porodica i najbliži okupili su se ispred njegove večne kuće u Aleji zaslužnih građana
06.12.2025
13:48
Glumica Anja Mit pokazala je svoje vitko telo i iznenadila sve pratioce svojom linijom samo 24 dana nakon porođaja.
06.12.2025
13:04
Književnica Vedrana Rudan je teško bolesna, a sada je otkrila da jedva napravi i tri koraka, kao i ko sve brine o njoj dok vodi najveću životnu bitku.
06.12.2025
12:34
Voditeljka Sani Armani posle 12 godina otkrila je pravu istinu o odlasku sa Pinka, odnosu sa Mitrovićima i zašto je rešila da pobegne iz javnosti.
06.12.2025
12:04
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
06.12.2025
11:51
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar