• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

06.02.2022

13:07

Ova mahunarka je ZAPOSTAVLJENO BLAGO! Jača IMUNITET, čisti organizam, podstiče VARENJE... (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

Ova mahunarka je ZAPOSTAVLJENO BLAGO! Jača IMUNITET, čisti organizam, podstiče VARENJE... (RECEPTI)

Podeli vest

Obilje korisnih sastojaka i lekovitih svojstava čine ovu mahunarku vrhunskom namirnicom koja bi trebalo češće da se nalazi na našim trpezama...

Zbog obilja korisnih sastojaka i lekovitih svojstava, prava je šteta što se sočivo češće ne nalazi na našim trpezama. Rastvorljiva vlakna ove mahunarke koja vodi poreklo sa Bliskog istoka snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, pa na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. S druge strane, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega smanjuju rizik od karcinoma debelog creva. Sočivo je i moćno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola u krvi, ali se ne preporučuje osobama koje pate od gihta.

Od srca do jetre

Njegova zrnca su pravi rudnik vitamina B kompleksa (posebno B1 i B9) koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti. Bogatstvo kalijuma doprinosi regulisanju srčanog ritma i prometu materija u organizmu, kontroliše ravnotežu vode, pa samim tim i krvni pritisak, a tu su još i magnezijum, fosfor, molibden, mangan i cink.

Foto: Shutterstock

Sočivo se preporučuje kod oporavka nakon bolesti

Lekovita svojstva

* podstiče probavu
* pomaže protiv nadimanja i grčeva
* prirodni je laksativ
* eliminiše toksine iz tela
* daje vitalnost i energiju
* stimuliše rad srca
* opušta krvne sudove, čime se povećava cirkulacija
* jača imunitet
* blagotvorno deluje na bubrege i urinarni trakt
* pomaže u iskašljavanju
* neguje i čisti kožu

Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata i proteina (od industrijski popularnih biljaka jedino soja ima više belančevina) sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Poručuje se kod oporavka nakon bolesti, jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.

Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. To stabilizuje nivo šećera u krvi, što je posebno važno za one koji povremeno imaju napade hipoglikemije.

Sočivo je malo ali moćno sredstvo za smanjenje nivoa holesterola u krvi, a istovremeno se odlično bori protiv zatvora i služi u prevenciji poremećaja u varenju hrane poput sindroma iritabilnih creva.

Foto: Shutterstock

Kod nas najčešće jede kao kuvano čorbasto jelo
Na trpezi

Postoje razne vrste sočiva, različitih boja, od crvene i zelene, koja je kod nas najzastupljenija, do braon i crne, a u zavisnosti od vrste kuva se od 10 do 40 minuta. Najbolje se kombinuje sa pirinčem, koji ima približno jednako vreme pripreme, a kada se priprema sa mesom, dobro ide uz prasetinu ili piletinu.

Od njega se prave pirei, umaci, neke vrste hleba i kolača, dok se kod nas najčešće jede kao kuvano čorbasto jelo. Za bolje varenje se tokom kuvanja mogu dodati kim, nana ili komorač.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Sočivo sa kobasicama

Sastojci: 300 g zelenog sočiva, crni luk, maslinovo ulje, čen belog luka, 8 kobasica po izboru (recimo dimljene roštiljske), trećina šolje belog vina, četvrtina šolje vode, maslinovo ulje, so (samo po potrebi), biber, seckani peršun ili celer.
Priprema:
Propržite u šerpi crni luk, dodajte sočivo, promešajte i nalijte vode da ogrezne. Kuvajte na srednjoj temperaturi, biće potrebno taman toliko dok se ne isprže kobasice. U međuvremenu na tiganju propržite na listiće iseckan beli luk i izvadite ga sa strane. U istoj masnoći propržite kobasice, oko pet minuta sa svake strane, vratite beli luk i dodajte mešavinu belog vina i vode. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 15 minuta. Kobasice izvadite sa strane, a u sos od vina i belog luka sipajte oceđeno sočivo, promešajte i probajte. Posolite samo ako je neslano, dodajte biber. Vratite kobasice u tiganj preko sočiva i pospite peršunom ili celerom.

Foto: Shutterstock

Musaka sa patlidžanom i tikvicama

Sastojci: 400 g krompira, patlidžan srednje veličine, 2 manje tikvice, 200 g zelenog sočiva, 80 g suvih šljiva, 20 g oraha, 4 kašike paradajz pirea, pola kašike ruzmarina, povrtna supa, so i biber, rendani sir za posipanje.
Priprema:
Sočivo skuvajte do pola, što znači oko 15 minuta kuvanja, suve šljive obarite par minuta. U vatrostalnu posudu ređajte na kolutove iseckan krompir, pa patlidžan i tikvice isečene na šnite, zatim seckane šljive i sočivo sa orasima. Završni sloj neka bude red patlidžana i krompira. Paradajz pire razblažite povrtnom supom i prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom, posolite, pobiberite i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Deset minuta pred kraj pospite rendanim sirom i zapecite. Napomena: umesto krompira možete da koristite samo patlidžan i tikvice koje takođe možete pre ređanja da malo izgrilujete ili ih zapečete u rerni.

Foto: Shutterstock

Salata sa tunjevinom

Sastojci: 300 g crvenog sočiva, konzerva tunjevine, pola manje glavice crvenog luka, srednji krastavac. Za preliv: veza peršuna, iseckana, 2 kašike maslinovog ulja (ako je tunjevina masna, izostavite ulje), čen belog luka, izgnječen, kašika soka od limuna, so, biber.
Priprema:
Sočivo operite, pa skuvajte (dovoljno je pet minuta u kipućoj vodi) i ocedite. Crveni luk iseckajte sitno, a krastavac na kockice. Sjedinite tunjevinu, sočivo, luk i krastavac, beli luk izgnječite, pomešajte s peršunom, uljem i limunovim sokom. Posolite, pobiberite i sve sastavite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija