• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.02.2022

14:14

Započnite dan jednostavnim vežbama joge! Razbudiće vam telo i dati energiju za NOVI DAN

Shutterstock

Ljubav

Započnite dan jednostavnim vežbama joge! Razbudiće vam telo i dati energiju za NOVI DAN

Podeli vest

Ako ustajete ujutro često umorni i bez želje da izađete iz kreveta, ritam možete preokrenuti jednostavnim vežbama joge, koja će pomoći da očistite um i ojačate cirkulaciju

Biće vam dovoljna prostirka, malo prostora i dobre volje. Osim što povećava fleksibilnost, snagu i izdržljivost tela, joga umiruje um i izvanredan je borac protiv stresa. Sve vežbe izvode se vlastitom težinom uz koncentrisano duboko disanje i traju desetak minuta.

Pozdrav suncu stoga je idealan za početak dana i razbuđivanje organizma. Joga masira unutrašnje organe i žlezde (hipofizu, štitastu žlezdu, gušteraču i polne žlezde), a ako one nisu usklađene, nastupaju depresija, gojaznost i stres. Sve poze povećavaju dotok krvi, odnosno kiseonika. Posledica vežbanja je i izbacivanje toksina iz tela, što odlaže starenje.

Foto: Shutterstock

Pri vežbanju je važno da izvodite položaje utvrđenim redosledom, ali pritom pazite i na dah. Dah se menja u skladu s pokretom i važan je jer zadržava fokus, čisti telo, daje energiju i podstiče cirkulaciju. Vežbe se izvode smireno i polako da biste postepeno budili telo. Evo kako da ih radite:

1. Udah: podignite ruke iznad glave, spojte dlanove i gledajte gore, prema vrhovima prstiju
2. Izdah: naklonite se i ruke stavite uz stopala i malo savijte kolena
3. Udah: u istom položaju duboko udahnite i izravnajte leđa
4. Izdah: zakoračite unatrag i spustite kolena, grudi i bradu na pod
5. Udah: spustite noge i karlicu na pod, a glavu i grudi podignite napred i gore, lagano se poduprite dlanovima o pod
6. Izdah: podignite kukove visoko nagore, odgurnite se dlanovima o pod i dođite u položaj psa koji gleda dole. Dlanovi su u širini ramena, kao i stopala, a kukovi su visoko u vazduhu. Ovaj položaj izgleda kao slovo "V" okrenuto naopačke
7: Udah: dođite do početka prostirke i spojte stopala između dlanova
8. Izdah: naklonite se napred kao na početku vežbe
9. Udah: podignite se u uspravan položaj, protegnite celo telo, dlanove spojte iznad glave i potom ih spustite niz telo;

Pozdrav suncu napravite tri puta u nizu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija