• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.02.2022

10:17

ZAŠTO TREBA DA JEDETE GROŽĐE? A evo koja vrsta ovog VOĆA rešava probleme sa PROBAVOM

Ljubav

ZAŠTO TREBA DA JEDETE GROŽĐE? A evo koja vrsta ovog VOĆA rešava probleme sa PROBAVOM

Podeli vest

Plodovi vinograda, bez obzira na sortu, trenutno su najaktuelnija prirodna apoteka i ne bi trebalo da ih izbegavate, savetuju stručnjaci. Grožđe sadrži vitamine A, B i C, folnu kiselinu, enzime, fruktozu, glukozu, proteine i brojne minerale

Osim što je ukusno, preporučuje se naročito osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja jer je zbog svojih sastojaka odličan čistač krvnih sudova. Jedino se zbog visokog sadržaja šećera ovo voće ne preporučuje dijabetičarima i osobama koje žele da smršaju.

Većina nas deli ga na belo i crno grožđe i prednost daje uvek jednoj vrsti.

Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus. Sadrži i antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Foto: Shutterstock

Grožđe

Smanjuju loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju, pa jačaju memoriju i štite od moždanog udara.
Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo grožđe ima približno istu energetsku vrednost, ali je u odnosu na crno grožđe siromašnije mineralima i fenolima. Nutricionisti napominju da ova vrsta rešava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa, koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnog kamenca.

Najskuplje je ono iz Japana

U Japanu se uzgaja najskuplja sorta grožđa koja se zove "rubi roman", a jedno njeno grožđano zrno prodaje po ceni od skoro 30 dolara!
Japancima je trebalo 14 godina da dobiju ovu sortu, a prvi put je puštena u prodaju pre deset godina po ceni od 910 dolara za 700 grama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija