• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.02.2022

11:05

5 VAŽNIH sastojaka koji su neophodni u svakodnevnim obrocima mališana da bi rasli BEZ BOLESTI

Shutterstock

Ljubav

5 VAŽNIH sastojaka koji su neophodni u svakodnevnim obrocima mališana da bi rasli BEZ BOLESTI

Podeli vest

Ishrana je veoma važna za zdravlje i pravilan razvoj deteta, a detaljno uputstvo o ishrani deteta za svaki uzrast nije istaknuto ni u jednom domu zdravlju na odeljenju pedijatrije

Ukoliko želite da vaša deca budu snažna i zdrava, nabavite te podatke, a mi vas podsećamo na pet sastojaka koji su neophodni za razvoj mališana.

KALCIJUM - Kalcijum je superhranljivi sastojak koji pomaže da im ojačaju kosti i zubi. Najvažniji je tokom godina rasta kad se kosti formiraju. Pored mleka, postoje različite namirnice koje sadrže kalcijum i mogu da pomognu deci da dobiju dovoljnu količinu kalcijuma kroz svakodnevnu ishranu.

VLAKNASTA HRANA - Deci su potrebna i vlakna u ishrani. Ove namirnice su neophodne za dobru probavu, a najbolji izvori vlaknaste hrane su: žitarice, sveže i nezaslađeno voće i povrće. Deca to obično jedu za užinu.

Foto: Shutterstock

Deca

PROTEINI - Svaka ćelija u telu je izgrađena od proteina, što ovu hranljivu materiju čini neophodnom za zdrav rast i razvoj. Proteini se nalaze u proizvodima životinjskog porekla, kao što su mlečni proizvodi, jaja, plodovi mora i meso. U nešto manjim količinama takođe se mogu pronaći u pasulju, orašastim plodovima, povrću i žitaricama.

ANTIOKSIDANSI - Uloga antioksidansa je da pomognu telu da se odbrani od štetnih materija koje mogu da oštete ćelije našeg tela. Pojačajte dečju ishranu namirnicama bogatim antioksidansima, kao što su bademi, bobičasto voće, limun, šargarepa, spanać, paradajz ili paprike.

GVOŽĐE - U dečjoj ishrani često nedostaje gvožđa, neophodnog minerala koji prenosi kiseonik u krv i koji deci daje potrebnu energiju. Povećajte unos gvožđa u ishrani svoje dece, i to nemasnim mesom, jajima, iznutricama, ribom, tamnim lisnatim povrćem, pasuljem, sušenim voćem i žitaricama obogaćenim gvožđem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija