• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/alternativazavas

27.02.2022

17:55

PRIRODNA SREDSTVA protiv BOLOVA U GRLU! 2 ZAČINA mogu posebno da pomognu!

Shutterstock

Ljubav

PRIRODNA SREDSTVA protiv BOLOVA U GRLU! 2 ZAČINA mogu posebno da pomognu!

Podeli vest

Kao i većina tehnika lečenja kod kuće, ispiranje grla ima dugu tradiciju, zabeleženu još u starim knjigama indijske medicine poznate kao ajurveda...

Ispiranje nije korisno samo zbog osvežavanja neprijatnog zadaha, već je efikasan način za ubijanje mikroba, umirenje grla koje grebe, zaustavljanje prehlade ili gorušice. Priprema sredstava za grgorenje ne mora da bude dugotrajna ili komplikovana. Sve što vam je potrebno su vruća voda i nekoliko sastojaka koje možda već imate pri ruci.

Umirite bol

Kada je u pitanju bol teško je pobediti mešavinu limunovog soka i vode. Protivupalni sok pomaže da se skupi otečeno tkivo grla i stvara za viruse i bakterije neprijateljsku, kiselu sredinu. Samo dodajte kašičicu soka od limuna u čašu vruće vode i preparat je gotov.

Foto: Shutterstock

Đumbir kombinujte sa limunom i medom

Osnove ispiranje grla

* Za svaku upotrebu napravite sveže sredstvo za ispiranje

* Koristite najtopliju vodu koju možete da podneste, hladna sredstva su neefikasna

* Nemojte gutati smešu, ispljunite je

Probajte i ovaj efikasan starinski recept: sipajte pola šolje vruće vode preko kašičice đumbira u prahu, dodajte sok od pola limuna i kašičicu meda. Đumbir ima antiflamatorne osobine, dok med oblaže grlo i takođe deluje antibakterijski.

Sprečite gorušicu

Za povremenu gorušicu probajte običnu slanu vodu – jednostavno stavite ¼ kašičice soli u šolju vruće vode i promešajte. Slani rastvor pomaže da se isperu i neutrališu kiseline u grlu, ublažavajući osećaj peckanja i pomažući brzo umirenje iritirane sluzokože. Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru.

Dezinfekcija

Čak i najzdravija usta su dom milionima bakterija koje proizvode otpadne materije, a koje opet uzrokuju neprijatan miris. Ako vam deluje da se pranjem zuba i korišćenjem konca bakterije ne drže pod kontrolom, probajte čaj od karanfilića koji deluje kao antiseptik. Jednu ili dve kašičice istucanog karanfilića potopite u šolju vruće vode i ispirajte po potrebi.

Foto: Freepik.com

Karanfilić deluje kao antiseptik i ubija bakterije
Protiv virusa prehlade

Sledeći put kada osetite kijavicu probajte rastvor ehinacee, ubice virusa među biljkama. Dodajte dve kašičice tikture ehinacee u šolju vruće vode i time ispirajte grlo tri puta na dan.

Ljubitelji tabasko sosa se zaklinju da je njegov rastvor u vodi najbrži način za otvaranje zapušenih disajnih puteva. Ako dobro podnosite ljuto dovoljno vam je malo sosa u šolji vruće vode.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija