• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

06.03.2022

13:50 >> 13:52

KAFA NIJE REŠENJE! Provereni načini da problem sa NISKIM PRITISKOM nestane!

Freepik.com

Ljubav

KAFA NIJE REŠENJE! Provereni načini da problem sa NISKIM PRITISKOM nestane!

Podeli vest

Kada se govori o problemima u vezi s krvnim pritiskom, najčešće se misli na hipertenziju. Mnogi, čak i pojedini stručnjaci, nizak pritisak stavljaju na marginu, ističući kako on nije tako opasan. Ipak...

Oni koji pate od niskog krvnog pritiska znaju koliko neprijatnih simptoma ga prati, od malaksalosti, bledila do nesvestica i lošeg pamćenja. Neki prirodni preparati poput gloga, čaja od imele i crnog vina mogu da budu od pomoći.

Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedine osobe u određenim uslovima i relativan je pojam. Smatra se da je krvni pritisak nizak kada su njegove vrednosti ispod 90/60 mmHg merene više puta, i to ambulantno.

Umor, glavobolja…

Za razliku od visokog, nizak krvni pritisak nema potrebnu snagu delovanja na zid krvnih sudova, tako da se organi ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika i hranljivih materija. Usled toga dolazi do pojave malaksalosti i umora, vrtoglavice, pa i nesvestice, glavobolje, pospanosti, srce ubrzano kuca… Ovi simptomi vitalno ne ugrožavanju pacijenta, ali u velikoj meri utiču na kvalitet njegovog života. 

Foto: Shutterstock

Nizak pritisak imate ako je njegova vrednost ispod 90/60 mmHg

Priroda leči sve

Beli glog, poznat kao saveznik srca i krvnih sudova, jedan je od najboljih prirodnih lekova za regulisanje krvnog pritiska. Kašiku glogovog cveta prelijte sa 3 dl hladne vode. Zagrevajte do ključanja na tihoj vatri, pa ostavite neka odstoji 10 minuta van šporeta. Procedite i pijte po jednu šolju tri puta u toku dana.

Baš kao glog, i imela je odličan prirodni lek za nizak pritisak. Kašičicu imele uveče potopite u 2,5 dl hladne vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro ugrejte i procedite. Ako to radite svakog jutra, nizak pritisak bi trebalo da se normalizuje za tri-četiri nedelje.

Ipak, neko može celog života da ima vrednosti krvnog pritiska i ispod 90/60 mmHg, a da ipak normalno funkcioniše i ne oseća simptome, jer se telo jednostavno naviklo.

Dosadašnja statistika pokazuje da se najugroženije žene srednje dobi  u 40-im i 50-im godinama života. Takođe veoma često je prisutan i nizak pritisak u trudnoći.

Supa da, kafa ne!

Nizak pritisak može da se reguliše unošenjem dovoljne količine tečnosti i soli. So pomaže da se voda zadrži u organizmu. Korisno je popiti jednu čašu crnog vina pred ručak i jednu pred večeru, jer je crno vino bogato flavonoidima i dobar je antioksidans, pa služi i kao lek za hipotenziju.

Treba unositi što više napitaka, ne previše zaslađenih sokova, supa i čorbi. Čaša svežeg soka od cvekle dnevno za nedelju dana može značajno da ublaži simptome, a efikasnim se pokazao i sok od začinjenog paradajza.

Foto: Shutterstock

Unosite što više tečnosti, uključujući supe i čorbe 

Ustajte iz kreveta polako i povećajte fizičke aktivnosti. Onima sa nižim pritiskom može da pomogne i umereno hladan tuš posle ustajanja. Takođe, pritisak je najniži u prvom satu nakon jela, ali ovaj problem može da se umanji ako jedete češće, a manje obroke. Jednom rečju, sve što doprinosi boljoj cirkulaciji - pomaže.

Mada ljudi pogođeni hipertenzijom često posežu za kafom, lekari smatraju da to nije dobra ideja. Kofein je diuretik (olakšava izbacivanje tečnosti), tako da posle trenutnog podizanja krvnog pritiska dugoročno dovodi do njegovog snižavanja. Vredi probati i kompresivne čarape ili elastične zavoje da biste umanjili sakupljanje krvi u venama nogu.

Ako vam ništa od navedenog ne povisi krvni pritisak u većoj meri i ne olakša vam simptome, rešenje je adekvatno lečenje koje će sprovesti specijalista kardiolog.

BONUS VIDEO:





 


 



 


 


 


 


 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija