• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.03.2022

12:13

KAKO DA SPREČITE NASTANAK ŽULJEVA OD OBUĆE? I stare cipele prave rane

Ljubav

KAKO DA SPREČITE NASTANAK ŽULJEVA OD OBUĆE? I stare cipele prave rane

Podeli vest

Dok su neki računali koliko kilograma treba da skinu da bi im prolećne košulje stajale kao lane, nekima su i prošlogodišnje baletanke napravile žuljeve

Već nošene, razgažene ali žuljaju ko nove. Eventualni višak kilograma nije razlog za to, već što su se vaša stopala odvikla od tog modela tokom zimskih meseci, a i koža vam je sigurno suva, objašnjavaju stručnjaci.

Nega kože

Suzan Levin rekla je za "Dejli mejl" da bi kožu stopala trebalo tretirati kao kožu lica - "mackanje" je od ključne važnosti!

- Blaga hidratantna krema je važna, i ona ne mora da bude skupa ili isključivo namenjena stopalima. Pronađite kremu koja vam odgovara, a koja sadrži sastojak kao što je ši maslac, koji hidrira i oporavlja kožu - rekla je ona.

Žuljevi su posledica trenja kože, a što je koža suvlja, to će biti više neprijatnog trenja koje može dovesti do bolnih žuljeva. Ova pojava je češća leti, jer uz salonke ili baletanke obično ne nosimo čarape, a najgore stanje je sa sandalama, koje se uvek nose na bosu nogu.
- Ukoliko koža nije preterano suva, neće biti toliko podložna stvaranju žuljeva - objasnila je dr Levin.

Foto: Pixabay

Ako već imate žuljeve...

U slučaju da su vam se žuljevi već pojavili usled trenja ivice obuće o kožu, dr Levin predlaže dve namirnice koje sigurno svi imaju u kući, a koje će pomoći da umanjite neprijatan osećaj.

- Jabukovo sirće smanjuje oticanje i blagotvorno deluje na mrtve ćelije kože. Napravite kupku od jabukovog sirćeta i potopite stopala 15-20 minuta, a ako to ne pomogne, uzmite led iz zamrzivača ili kesu zamrznutog povrća i stavite oko članka, ne na stopala - kaže dr Levin.

Ona je objasnila da je ledena obloga delotvornija ako se stavlja na deo iznad otečenog stopala.

- Krv u stopalo stiže odozgo, iz potkolenice, a sužavanje krvnih sudova na članku umanjiće oticanje stopala - dodala je dr Levin. 

Kad probate nove

Često se u žurbi ili tokom sezonskih sniženja dogodi da kupite cipele koje zapravo baš i nisu za vas. One koje su vam taman ne bi smele nikada da vas nažuljaju - savetuje dr Levin. Njen savet je da kupujete cipele u kasnim popodnevnim časovima, kada su stopala već osetljiva i pomalo otečena.
- Dok hodamo, tokom čitavog dana, gravitacija se "trudi" da spusti stopalo bliže tlu i ravnomerno ga rasporedi, tako da vam cipela nikada neće isto stajati čim ustanete iz kreveta i posle dugog dana provedenog uglavnom na nogama. Tokom dana ćete, verovatno, jesti i hranu koja u sebi ima soli, a to će podstaći zadržavanje vode, pa će stopala biti malkice otečena kako se dan bliži kraju - objašnjava ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija