• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2022

13:38

VAŠE DETE IMA IZMIŠLJENE PRIJATELJE? Psiholog objašnjava da šta to znači i da li treba da BRINETE

Shutterstock

Ljubav

VAŠE DETE IMA IZMIŠLJENE PRIJATELJE? Psiholog objašnjava da šta to znači i da li treba da BRINETE

Podeli vest

Ukoliko ste primetili da vaše dete ima izmišljenje prijatelje, dečji psiholog Milena Buđevac objašnjava da je to dobro za mentalno zdravlje vaših mališana

 - Izmišljeni ili imaginarni drugari čine razne dobre stvari za mentalno zdravlje dece. ⁣Zato, prihvatite i podržite dok su tu, "prihvatite igru" i ne brinite.⁣ Pokazaće vam šta detetu nedostaje i kako možete da mu pomognete.⁣ Shvatate? Izmišljeni prijatelji vaše dece su i vaši prijatelji zapravo jer ih čuvaju, pomažu i hrabre - objasnila je Milena Buđevac.

Ona objašnjava da nema mesta panici ukoliko se vaše dete pravi da se igra sa nekim.

- Imaginarni prijatatelji su znak živahnog, kreativnog uma deteta, a ne nužno usamljenost ili nevoljnost da prihvati realnost. Takođe, nisu ni dokaz nadarenosti ni genijalnosti - dodala je ona.

Buđevac je otkrila da izmišljeni prijatelji mogu biti bilo kakvi, ljudi, životinje, sfinge, likovi iz crtaća ili bilo koje drugo biće.

Foto: Shutterstock

Deca

Imaginarni prijatelji nastaju kao potreba za jakim emocijama, kao i da se događajima doda neko značejnje. Oni svet dece čine manje ugrožavajućim i usamljenim.

Ono što je zanimljivo jeste da postoje razlike u polovima. Buđevac objašnjava da ih češće izmišljaju devojčice.

- Devojčice tako jačaju samopouzdanje i kompetentnost za brigu o drugima. Dečaci češće imaju prijatelje koji su zreliji od njih. Stvaraju identifikaciju sa njima i uče kako da se postave - objasnila je Milena.

Izmišljeni prijatelji se javljaju najčešće od 3. do 11. godine i ova pojava podjednako je rasprostranjena među školarcima i predškolcima.

Zbog izmišljenih prijatelja deca:

- postaju samostalnija

- uče da se zauzimaju za sebe

- jačaju osećaj kompetentnosti

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija