• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.04.2022

13:26

MLADI LUK MOŽE DA ZAMENI LEKOVE PROTIV UPALA! Leči grlo i sinuse, a dobar je lek protiv gljivica, stresa i umora

Ljubav

MLADI LUK MOŽE DA ZAMENI LEKOVE PROTIV UPALA! Leči grlo i sinuse, a dobar je lek protiv gljivica, stresa i umora

Podeli vest

Proleće je godišnje doba kada je mladi luk neizostavna namirnica svake trpeze

Osim što je ukusan i domaćice obožavaju da ga koriste u pripremanju raznih jela, veoma je zdrav i za spoljašnju upotrebu.

Ovaj zeleniš, osim što ublažava simptome prehlade i snižava krvni pritisak, ima i protivupalna svojstva, a dobar je lek i protiv gljivica, stresa i umora. Pogledajte na koji još način možete da ga koristite.

Bolovi u vratu i grlu

Isecite luk na komadiće, pa dodajte izrendani đumbir i so. Sve zajedno stavite u platnenu maramicu, kesicu ili krpu i zagrejte kratko u posudi na ringli. Toplu krpu umotajte u još jednu krpu ili peškir, pa stavite tamo gde vas boli, oko vrata, na grudi, na zglobove...

Foto: Pixabay

Zašto treba da ga jedete

Mladi luk sadrži dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja. Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Zeleni deo luka je veoma zdrav i pored toga što doprinosi smanjenju holesterola, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.

Zapušen nos

Izgnječite luk i njegovim sokom natopite komad vate, pa stavite na nos ili čelo, u predelu sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i pročistiti disajne puteve. Vodite računa da ne držite predugo jer ljutina iz luka može da iziritira kožu.

Otečene noge

Posle nošenja visokih potpetica, noge se često naduju. Da biste ublažili bol otečenih nogu, probajte recept koji je poznat u ruskoj tradicionalnoj medicini i vrlo je delotvoran. Mladi luk kuvajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte, a po potrebi dodajte vrlo malo vode, dok se smesa ne pretvori u pastu. Dobijenom smesom namažite natečene delove nogu i ostavite 20 minuta da deluje. Posle operite noge kupkom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija