• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.04.2022

12:03

Ako jedete samo 1 avokado NEDELJNO smanjujete rizik od SRČANIH bolesti

Ljubav

Ako jedete samo 1 avokado NEDELJNO smanjujete rizik od SRČANIH bolesti

Podeli vest

Jedenje samo jednog nedeljno smanjilo je rizik od srčanih bolesti za do petinu, pokazala je studija koja je obuhvatila više od 100.000 ljudi

Jarko zeleno voće je ispunjeno zdravim mastima koje snižavaju loš holesterol i sprečavaju nakupljanje plaka u arterijama, kažu istraživači sa Univerziteta Harvard.

Oni sada preporučuju ljudima da ujutro jedu avokado uz tost umesto putera, margarina ili sira.

Avokado je postao sinonim za milenijale, koji inače uživaju u zdrobljenom i na tostu i brane njegovu skupoću.

Studija — objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce — pratila je više od 110.000 zdravih muškaraca i žena starosti od 30 do 75 godina u SAD tokom 30 godina.

Učesnici su ispitivani o njihovoj ishrani svake dve do četiri godine. Njihovi odgovori su upoređeni sa medicinskom dokumentacijom na kraju studije, piše Daily Mail.

Istraživači su prilagodili varijable kao što su gojaznost, konzumacija alkohola, pušački status, starost i druga zdravstvena stanja.

Foto: Shutterstock

Avokado

Učesnici koji su jeli previše – muškarci koji su konzumirali više od 4.200 kalorija i žene koje su konzumirale 3.500 – ili premalo – 800 i 500, bili su isključeni jer su previše debeli ili mršavi mogu povećati opterećenje na srce.

Sve u svemu, rezultati su pokazali da oni koji su jeli ceo avokado jednom nedeljno imaju 16 odsto manje šanse da pate od bilo kakvog oblika srčanih oboljenja u poređenju sa onima koji nikada ili retko nisu jeli ovo voće.

Redovno jelo avokado imalo je 21 odsto manje šanse da obole od koronarne bolesti srca, kada se arterije začepe. To je jedan od glavnih faktora rizika za moždani udar i srčani udar.

Potrošnja avokada se u proseku udvostručila tokom 30 godina koliko je studija sprovedena.

Istraživači su otkrili da su u to vreme oni koji su zamenili manje zdravu masnu hranu avokadom takođe videli ogromne zdravstvene koristi.

Zamena dnevne porcije margarina, putera, jaja, jogurta, sira ili slanine bila je povezana sa 16 do 22 odsto manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Foto: Shutterstock

Avokado

Lorena Pacheco, istraživačica sa Harvarda koja je vodila studiju, pozvala je doktore da počnu da govore pacijentima da "zamene određene namaze i hranu koja sadrži zasićene masti" za voće.

Američko udruženje za srce saopštilo je da su nalazi "obećavajući".

Šeril Anderson, predsednica Saveta za epidemiologiju i prevenciju AHA, rekla je:

„Iako nijedna hrana nije rešenje za rutinsku zdravu ishranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene koristi.

„Ovo obećava jer je to hrana koja je popularna, dostupna, poželjna i lako uključiti u obroke koje mnogi Amerikanci jedu kod kuće i u restoranima.“

Avokado je bogat omega masnim kiselinama koje smanjuju loš holesterol i sprečavaju nakupljanje plaka na zidovima arterija.

Foto: Shutterstock

Istraživači sa Harvarda posebno ukazuju na jedan - omega 9 - koji takođe može poboljšati krvni pritisak i upale.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

za cenu jednog avokada .. 3 kg banana .. 5 kg jabuka ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija