• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/priroda-leci-sve.com

11.04.2022

14:36 >> 14:37

Često BEZ SIMPTOMA! Skriveni znakovi MASNE JETRE i prirodna sredstva koja POMAŽU!

Shutterstock

Ljubav

Često BEZ SIMPTOMA! Skriveni znakovi MASNE JETRE i prirodna sredstva koja POMAŽU!

Podeli vest

Premda nije jednako zastupljena u svakodnevnoj konverzaciji kao recimo holesterol, artritis, visok pritisak i problemi sa šećerom, masna jetra, stručno steatoza, je po mnogo čemu nalik na te tegobe. S jedne strane, podjednako je učestala, a s druge strane, od nje primarno obolevaju osobe starije od 50 godina...

Prisustvo masnoće u jetri je normalna, ali ako one čine više od 10 težine jetre, reč je o steatozi. Čak 80 odsto gojaznih ima masnu jetru, a na pojavu bolesti mogu da utiču i lekovi, alkohol (pojava alkoholne masne jetre), virusne bolesti... Javlja se i kod osoba koje boluju od dijabetesa, a često i u trudnoći zbog hormonski izmenjenog stanja. Genetika takođe igra znatnu ulogu.

Bolest ima evolutivni tok, može da traje i deceniju jer ne daje nikakve upozoravajuće simptome, a kada dođe do daljih komplikacija počinju da se javljaju i simptomi. Ukoliko se ogluše o prekomerne kilograme, pacijente kod lekara na kraju dovode uporna mučnina, slabost, bolovi ispod desnog rebarnog luka, nadimanje stomaka, glavobolja...

Foto: Shutterstock

Pacijente kod lekara na kraju dovode mučnina, slabost, bolovi ispod desnog rebarnog luka...

Tokom vremena ovi simptomi postaju sve izraženiji, jer posle masne jetre može da dođe do njenog zapaljenja, fibroze (nakupljanje vezivnog tkiva u jetri), ciroze, a u najgorem slučaju i do hepatocelularnog karcinoma.

Lečenje masne jetre je težak posao. Međutim, ovo je stanje koje obično može da se tretira jednostavnim promenama životnog stila, promenama u ishrani i korišćenjem određenih prirodnih sredstava, pa navodimo nekoliko:

Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće pomešajte s toplom vodom i dodajte malo meda

1. Jabukovo sirće 

Umešajte kašiku sirovog nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu tople vode, dodajte malo meda i pijte ovo dva puta dnevno, pre obroka, nekoliko meseci, piše priroda leči sve.

Foto: Shutterstock

Čaj od sušenog korena maslačka

2. Maslačak 

Čaj od korena maslačka je odlično prirodno sredstvo za masnu jetru. On se priprema na sledeći način: prelijte kašičicu sušenog korena maslačka sa šoljom tople vode, pokrijte i pustite da odstoji 5-10 minuta, te procedite i dodajte malo meda. Piti tri šolje ovog biljnog čaja dnevno, nekoliko nedelja.

Foto: Shutterstock

Sladić

3. Sladić 

Prelijte kašičicu korena sladića sa šoljom tople vode, pokrijte i ostavite da odstoji 5-10 minuta, te procedite i dodajte malo meda. Ovaj čaj treba piti dva puta dnevno. Alternativno, možete pomešati kašiku sladića u prahu i 2 kašičice meda i konzumirati ovo jednom dnevno tokom nekoliko nedelja.

Odlčni prirodna sredstva za masnu jetru su i zeleni čaj, sok od limuna, kurkuma, indijski ogrozd, papaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija