• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.04.2022

20:59

OPADA VAM KOSA? Ove namirnice su pune vitamina i pomažu kod ovog problema!

Shutterstock

Ljubav

OPADA VAM KOSA? Ove namirnice su pune vitamina i pomažu kod ovog problema!

Podeli vest

Ako ste primetili da vam kosa drastično opada, onda uvrstite neke od sledećih namirnica u svoj jelovnik

Orasi

Orasi su jedna od najzdravijih grickalica koje možete pronaći. Poznato je da pomažu u snižavanju holesterola, kontroli dijabetesa i usporavanju procesa starenja. I, kao da te prednosti nisu dovoljne, orasi takođe mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose.

Orasi sadrže hranljive materije koje su važne za zdraviju dlaku i sprečavanje gubitka vlasi, kao što su vitamin E, omega-3 masne kiseline, cink, selen i proteini.

Foto: Shutterstock

Orasi


Masne ribe

Losos i druge masne ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama, vitaminom D i proteinima. Losos sadrži selen i vitamin B, koji su svi važni hranljivi sastojci za zdravu kosu.

Unošenje dovoljno omega-3 masnih kiselina u vašu ishranu je važno za mnoge zdravstvene funkcije, ne samo one koje se odnose na vašu frizuru. Telo ne može samo da proizvodi omega-3 masne kiseline, pa je od vitalnog značaja da se unose ishranom.

Jaja

Bez obzira na to da li ih ujutro jedete umućena za doručak ili ih kuvana stavite u salatu, jaja mogu biti odličan dodatak vašoj ishrani, kako biste sprečili gubitak kose.

Jaja sadrže hranljive materije za zdravu dlaku kao što su biotin, cink i selen koji je antioksidant. Ona su takođe bogata proteinima, što je važan nutrijent koji pomaže u sprečavanju opadanja kose. U stvari, otkriveno je da dijete sa niskim sadržajem proteina dovode do gubitka vlasi.

Protein i surutka

Pošto su proteini tako važna komponenta u nezi vaše kose, dopuna u vidu šejka ili proteina u prahu je uvek dobra opcija. Dobar izvor proteina je i surutka, koja je takođe i lako svarljiva.

Foto: Shutterstock

Paprika

Još jedan ključni nutrijent koji može pomoći kod gubitka vlasi je vitamin C. Jedna studija objavljena u časopisu "The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology" pokazala je da su žene sa proređenom kosom rešile ovaj problem nakon što su uzimale vitamin C u tabletama.

Iako postoji mnogo namirnica koje sadrže vitamin C, paprike se naročito preporučuju zbog velike količine spomenutog vitamina.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija