• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

24.04.2022

14:09

Kad san neće na oči! PSIHOLOG otkriva 4 TRIKA protiv NESANICE i da li je korisno piti LEKOVE!

clip art

Ljubav

Kad san neće na oči! PSIHOLOG otkriva 4 TRIKA protiv NESANICE i da li je korisno piti LEKOVE!

Podeli vest

Ako i vi iz večeri u veče bojite ovce po par sati, ne brinite, i za to ima leka. Nekad je dovoljno da promenite navike vezane za spavane, vežbajte, relaksirajte se...

Osobe sa hroničnom nesanicom teško započinju i održavaju spavanje ili im ono ne donosi očekivani odmor, kaže psihoterapeut Danica Stojković. Ukoliko ovi simptomi potraju duže od mesec dana, neizbežni su umor, pad pažnje i koncentracije, neefikasnost u radu...

- Insomnija može da bude povezana sa mnogim uzrocima (prevelika aktivnost tokom dana može da dovede do problema sa opuštanjem koje je neophodno da bi se utonulo u san, zdravstveni problemi, stres, depresija - mada se sve češće govori i o depresiji kao posledici nesanice), i može imati mnoge posledice, kako po fizičko, tako i po psihičko zdravlje – navodi Danica Stojković.

Foto: Freepik.com

Nisanica smanjuje produktivnost

A posledice nisu male. Ako ne spavate dovoljno, nećete biti samo rasejani i razdražljiviji, nego ćete i povećati rizik od srčanog udara, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa.

Moguća rešenja

- Rešavanje problema nesanice zavisi od toga čime je ona uzrokovana. Nekada je dovoljno promeniti životne navike - imati ustaljeni ritam ustajanja i odlaska na spavanje, uvođenje fizičkih aktivnosti tokom dana, izbegavanje uzimanja supstanci koje podstiču aktivnost neposredno pred spavanje, ovladavanje tehnikama relaksacije i slično. U slučajevima kada je nesanica povezana sa dubljim psihološkim problemima, dobre rezultate daje psihoterapija. Farmakoterapija se može koristiti određeno vreme, ali nije trajno rešenje – savetuje Danica.

Med u čaju od kamilice ili matičnjaka je odličan način da savladate nesanicu. Često se koristi pomoć narodne medicine - osam kašičica jabukovog sirćeta pomešate da 250 grama meda koji jedete pre spavanja, jednu ili dve kašičice. Probajte da nekoliko dana popijete čašu nezaslađenog soka od trešanja ujutro i uveče.

Foto: Shutterstock

Čaj od valerijane čini čuda

Valerijana je tkođe poznata kao veoma delotvoran borac protiv nesanice. Pre spavanja možete popiti dve kapsule na bazi korena valerijane ili skuvajte čaj ako imate blaži oblik insomnije.

Pored valerijane, biljka koja ima umirujuće dejstvo je lavanda. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u posudicu sa toplom vodom, koju ćete staviti pored kreveta. Isto tako, na ručne zglobove stavite nekoliko kapi eteričnog ulja jasmina.

Zdrave navike

Evo nekoliko osnovnih preporuka za miran san...

* svakodnevno odlazite na počinak i budite se u približno isto vreme

* prekinute upotrebu sredstava koja izazivaju nesanicu (kofein, nikotin, alkohol, stimulansi)

* izbegavajte dnevno dremanje

Foto: Shutterstock

Topla kupka može da pomogne

* vežbajte i ostanite aktivni, najbolje 20 do 30 minuta dnevno, pet do šest sati pre spavanja

* izbegavajte večernje aktivnosti. Zamenite gledanje televizije slušanjem radija i čitanjem opuštajuće literature

* topla kupka, lagani obrok ili polusatna šetnja pre spavanja takođe mogu da pomognu

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija