• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.05.2022

11:05

5 napitaka uz koje nikada ne treba da pijete LEKOVE ZA BOLOVE

Shutterstock

Ljubav

5 napitaka uz koje nikada ne treba da pijete LEKOVE ZA BOLOVE

Podeli vest

Verovatno ste dosad imali priliku da čujete da lekovi ne treba da se piju sa određenim napicima, a sada znamo i sa kojim

Ukoliko pijete neku terapiju ili lekove za bolove, najbolje je da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom kako se tablete uzimaju.

Nije svejedno da li se određeni lekovi piju na prazan želudac ili u kombinaciji sa hranom. Isto tako stručnjaci objašnjavaju da postoje napici sa kojima nikada ne bismo trebali da pijemo lekove.

Podsetimo, ovako se pravi voda sa medom.

To podrazumeva da određeni napici mogu da povećaju vreme razgradnje leka, pa dovode do toga da se on topi pre nego što se apsorbuje kako treba u organizmu.

Foto: Pexels

Lekovi

Sprovedena je studija koja je došla do zaključka kako deluju lekovi u kombinaciji sa recimo kafom ili mlekom.

"Testirani napici ne smeju da se koriste kao zamena za vodu prilikom uzimanja lekova."

Kafa

Ovaj napitak može da izazove probleme prilikom uzimanja leka. Kafa utiče na vreme razgradnje leka.

Mlečni proizvodi

 - Pacijenti bi trebalo e treba savetovati da izbegavaju konzumiranje drugih pića osim vode sa terapijom. Potrebno je povećati svest ljudi o interakciji lekova i pića -  stoji u zaključku studije.

Energetska pića

Ona su loša za kombinovanje sa lekovima jer ubrzavanju njihovu razgradnju, pa ne ulaze u krvotok kako bi trebalo.

Gazirano

Gazirava pića utiču na većinu testoranih lekova, a jedini na koji nisu imala efekat su oni za alergiju.

Sok od pomorandže

Ovaj sok može imati uticaj na vreme otpuštanja leka. Zbog toga je najbolje uzeti vodu, a vitamin c iz ovog soka popiti u neko drugo vreme.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija