• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2022

12:37

OVO JE SUPERVOĆE! Bogato je moćnim antioksidansima, kao i vitaminima A i E - ovako se pravi LEKOVITI NAPITAK

Shutterstock

Ljubav

OVO JE SUPERVOĆE! Bogato je moćnim antioksidansima, kao i vitaminima A i E - ovako se pravi LEKOVITI NAPITAK

Podeli vest

Šipak ili nar zbog obilja vitamina C, folne kiseline kao i vitamina A i E nazivaju supervoćem

U njegovom soku nalaze se moćni antioksidansi, koji su mnogo efikasniji u poređenju sa brusnicom, zelenim čajem i crnim vinom. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa te pomaže u borbi s depresijom. Osim toga, pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa.

Sve ovo je sasvim dovoljno da sledeći put ne zaobiđete tezgu na pijaci sa ovim voćem, a ako vas muči način na koji treba da ga oljuštite, a da vas ne isprska, imamo rešenje i za to.

Kako se ljušti?

Ima mnogo onih koji su odustali od ovog voća zato što nisu imali vremena i strpljenja da čiste i odvajaju bobice nara od kore, zato vam preporučujemo dva načina ljušćenja.

Foto: Shutterstock

Lekovit napitak

Evo recepta za sok od nara. Nar treba da očistite, a semenke ubacite u posudu i gnječite kašikom. Tako se cedi sok iz koštica. Dodajte soku javorov sirup i kockice leda i onda možete da pijete.

1. Prvi način je da plod nara isečete napola, pa na četvrtine, a zatim ih potopite u posudu s vodom. U vodi ćete lakše da oljuštite koru, a osim toga nema pucanja bobica i fleka. Na kraju iz vode izbacite ono što se ne jede i procedite. Ostaće vam samo ukusne bobice.

2. Drugi lak način da odvojite bobice od kore jeste da isečete plod napola, okrenete jednu polovinu ka dubljoj posudi, a odozgo udarajte po kori varjačom. Bobice će ispadati u posudu i lako ćete ih pokupiti.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija