• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2022

14:51

Kako da ojačate samopouzdanje deteta? Razvojem pozitivne slike o sebi dete stiče preduslov za bolji školski uspeh

pexels.com

Ljubav

Kako da ojačate samopouzdanje deteta? Razvojem pozitivne slike o sebi dete stiče preduslov za bolji školski uspeh

Podeli vest

Bilo da vaš školarac tek polazi u prvi razred ili je u višim razredima osnovne, važno je da znate da je njegovo samopouzdanje ključ za sve nadolazeće probleme i uspeh, uklapanje u novu sredinu, odlučivanje itd

To nije urođena vrlina, ona se oblikuje kroz vaspitanje i odrastanje, kažu psiholozi. Osnovni preduslov za razvoj samopouzdanja deteta jeste da ono oseća da je voljeno i prihvaćeno.
Studije pokazuju da se kriza samopouzdanja najčešće javlja oko desete godine, ali postoje razne tehnike kojima roditelji mogu da podstaknu dete da stvori pozitivnu sliku o sebi, piše Supernanny. com.

Pogledajte šta je ključno u lekciji o izgradnji samopouzdanja i ispravite svoje greške.

1. Nemojte etiketirati dete

Ako o detetu govorite da je stidljivo, nervozno, šeprtlja ili ga opisujete osobinama koje baš i nisu za pohvalu, doprinećete tome da se ono oseća drugačije i manje vredno od drugih. Takve etikete na neki način počnu i da se ostvaruju, upozoravaju psiholozi.

2. Slušajte ga

Kad dete želi da vam nešto kaže, da se požali ili da prepriča neki događaj, važno je da ga pažljivo saslušate. Tako stiče utisak da su njegove misli i osećanja važni, a i kasnije se mnogo lakše izražava.

Foto: pexels.com

deca

3. Objasnite da su svi ponekad nesigurni

Dete će se osećati prihvaćeno i zadovoljno ako mu pričate o drugima, njihovim greškama i uverite ga da se ne razlikuje od druge dece. To je važna lekcija iz psihologije na osnovu koje uči da analizira uzroke tuđeg ponašanja i tuđe nesigurnosti, koje potom primenjuje na sebe.

4. Budite pozitivan primer

Kao i u svemu drugom, i kad je reč o samopouzdanju, detetu su najvažniji roditeljski uzori. Ako kritikujete sami sebe pred detetom ili dopuštate drugima da to čine, time mu dajete do znanja da je to normalno. A da li je uvek?

5. Hvalite ga umereno

Posle uspešno obavljenog zadatka, sportskog uspeha ili dobre ocene, dete uvek treba pohvaliti. Ipak, ako ga stalno hvalite, izgubiće se verodostojnost pohvale. Bolje je da ga upitate: "Zar se ne ponosiš sobom?", i time ćete ga podstaći da razmišlja o svojim rezultatima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija