
pexels.com
NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! 4 zdravstvena benefita koje imate od samo JEDNE ČAŠE VINA - jača SRCE, ali pomaže i kod OVIH stanja!
Ukoliko ste umereni u konzumaciji vina, zapravo možete imati zdravstvene koristi, počevši od sprečavanja nastanka raznih srčanih oboljenja.
Verovatno već znate da je vino jedno od retkih alkoholnih pića, čija umerena konzumacija, zapravo ima dosta zdravstvenih benefita.



Nutricionistkinja Jovana Vučelić, otkrila je koje do dobrobiti možete imati upravo od vina:
Prevencija kardiovaskularnih oboljenja - polifenoli - antioksidansi iz vina, mogu pomoći kod smanjenja upale i poboljšanja protoka krvi, a samim tim i sprečavanja nastanka krvnih ugrušaka i raznih srčanih oboljenja. Pixabay
Snižavanje holesterola - zbog prisustva resveratrola - antioksidansa prisutnog u crvenom vinu, dolazi do snižavanja nivoa "lošeg" i povećanja "dobrog" holesterola - HDL.
Jače kosti - umerenim konzumiranjem vina moguće je smanjiti rizik od nastanka osteoporoze koja pogađa gustinu kostiju i čini ih podložnijim lomovima. Ovo oboljenje najčešće pogađa žene, a pokazalo se da samo jedna čaša vina može povećati mineralnu gustinu kostiju za čak 12%.


Smanjenje rizika od karcinoma - naučno je dokazano da resveratrol iz vina utiče na smanjenje rizika od nastanka pojedinih oblika karcinoma kao što su: karcinom bazalnih ćelija, debelog creva, prostate i jajnika.
Kao što vidiš, postoje brojne prednosti od konzumacije vina. Ali, ipak moram da te podsetim da je važno da ostaneš umerena, jer ekstremi i preterivanja mogu prouzrokovati više štete nego koristi - ističe nutricionistkinja.
BONUS VIDEO: