• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.05.2022

09:11

Simptomi nekada izostanu, dok se ne pojave ozbiljniji ZDRAVSTVENI PROBLEMI! Nutricionista upozorava na OVU bolest i daje KLJUČNE savete!

Shutterstock

Ljubav

Simptomi nekada izostanu, dok se ne pojave ozbiljniji ZDRAVSTVENI PROBLEMI! Nutricionista upozorava na OVU bolest i daje KLJUČNE savete!

Podeli vest

Problemi sa štitnom žlezdom se sve češće javljaju među ljudima, a nutricionistkinja otkriva kako možete sebi pomoći pravilnom ishranom.

Kada se radi o zdravlju, jedna od čestih tema jesu problemi sa štitnom žlezdom. S obzirom na to da se radi o poremećaju funkcionisanja hormona štitne žlezde, češće se javlja među ženama.

Nutricionistkinja Jovana Vučelić ističe da problem može da se ublaži i pravilnom ishranom, naravno uz konsultaciju sa lekarom i nutricionistom:

- Problemi sa štitnom žlezdom su relativno česti. Ovaj poremećaj u radu i normalnom funkcionisanju hormona štitne žlezde posebno je rasprostranjen među ženama. Ono što je važno da znaš, jeste da promene štitne žlezde ponekad mogu imati niz uočljivih simptoma, ali ponekad mogu biti i potpuno neprimetni. Ukoliko sumnjaš na postojanje ovog problema, savetujem ti da se obratiš svom lekaru, kako bi se uspostavila tačna dijagnoza i započeo proces lečenja. Uz adekvatnu terapiju i pravilnu ishranu, funkcionisanje štitne žlezde može se efikasno držati pod kontrolom - ističe nutricionistkinja i dodaje:

- Poremećaj u radu štitne žlezde ima brojne simptome. Ipak, neki od karakterističnih uključuju:

  • Naglo gojenje ili mršavljenje
  • Usporen rad srca
  • Otok na vratu
  • Prekomerno znojenje
  • Umor, pospanost i depresivno raspoloženje

Milioni žena širom sveta suočavaju se sa problemom štitne žlezde, a da toga nisu ni svesne. Često su simptomi toliko suptilni da se na ovu pojavu pomisli tek onda kada ona dovede do niza drugih zdravstvenih problema.

Pomenuti simptomi ne moraju nužno ukazivati na problem štitne žlezde. Ali, preporuka je da se u slučaju sumnje, obratite svom lekaru, kako bi ova mogućnost bila isključena, a vi sigurni da je po tom pitanju sve u redu. 

Ukoliko lekar, ipak, utvrdi da se radi o poremećaju štitne žlezde, jedan od prvih koraka jeste uvođenje promena u režimu ishrane. Evo nekih saveta koji ti mogu pomoći u normalnom funkcionisanju štitne žlezde:

Foto: Shutterstock

štitna žlezda

Namirnice koje bi trebalo izbegavati

Osobe koje imaju problem sa štitnom žlezdom trebalo bi da izbegavaju namirnice koje u sebi sadrže goitrogene. U pitanju je supstanca koja utiče na stvaranje hormona, usporava funkcionisanje i normalan rad. 

  • Soja
  • Rotkvice
  • Kupus
  • Karfiol
  • Brokoli

Namirnice koje bi trebalo unositi

Spisak namirnica je zaista podugačak, a neke od najpogodnijih i najpristupačnijih su:

Jaja - najbolje je koristiti celo jaje. Selen i jod nalaze se u žumancetu, dok je belance prepuno proteina.

  • Meso - jagnjetina, govedina, piletina
  • Riba - losos, tunjevina, morski plodovi
  • Voće - bobičasto, banane, pomorandže
  • Mlečni proizvodi - sir, mleko, jogurt

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17